Sõjas purustatud Mosuli rusude alt avastati tuhandeid aastaid vana iidne linn

Copy
Ka Bologna ülikooli teadlased töötavad Mosuli külje all, küll aga hoopis iidse Nineveh linna (pildil) välja kaevamise projekti kallal. Nineveh sai kõvasti kahjustada, kui Mosulit okupeerisid ISISe väed.
Ka Bologna ülikooli teadlased töötavad Mosuli külje all, küll aga hoopis iidse Nineveh linna (pildil) välja kaevamise projekti kallal. Nineveh sai kõvasti kahjustada, kui Mosulit okupeerisid ISISe väed. Foto: ABDULLAH RASHID / Reuters / Scanpix

Iraagis asuva Mosuli linna tammi veehoidla tühjenemise järel leidsid arheoloogid sealt peitununa iidse linna, mis oli tuhandeid aastaid maa alla maetud.

​Eelduste kohaselt on tegu Zakhiku linnaga, mis oli aastatel 1600-1260 eKr eksisteerinud Mitanni riigi üks tähtsamaid keskuseid. Nimelt avastati pea 3400 aasta vanusest linnast suured hooned koos müüride ning tornidega, mitmekorruseline laohoone ning saviümbristesse pakitud kiilkirjatahvlid, mis kõik on võrdlemisi hästi säilinud.

Kaevamisi rahastanud Freiburgi ülikooli arheoloogiadotsent Ivana Puljiz sõnas The Timesi vahendusel, et hiiglaslik avastatud hoone on eriti oluline, kuna selles hoiti ilmselt suurtes kogustes kaupu, mis oli sinna toodud tõenäoliselt tänapäeva Türgist kuni Iraanini ulatunud Mitannide riigi igast nurgast

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles