Kaubandussõda tulekul? London esitas eelnõu Põhja-Iiri kaubavahetusreeglite tühistamiseks

Copy
Briti välisminister Liz Truss.
Briti välisminister Liz Truss. Foto: Efrem Lukatsky

Briti valitsus esitas esmaspäeval eelnõu Brexiti-järgsete Põhja-Iirimaa kaubavahetusreeglite ühepoolseks tühistamiseks, mis võib valla päästa kaubandussõja Euroopa Liiduga.

Välisminister Liz Truss nimetas Põhja-Iirimaa protokolli eelnõu «mõistlikuks ja praktiliseks lahenduseks» ja kinnitas, et see ei riku rahvusvahelist õigust.

Londoni väitel oleks eelistatud «Põhja-Iiri protokolli» reformimiseks endiselt läbirääkimisi Euroopa Liiduga. Seadus tühistab Briti lahkumisleppe tingimused.

Põhja-Iiri minister Brandon Lewis ütles pühapäeval, et protokoll häirib kaubandust ning muudab Põhja-Iirimaa võimujagamisvalitsuse unionistide vastuseisu tõttu teovõimetuks.

Euroopa Liit ähvardas britte

Euroopa Liit (EL) ähvardas esmaspäeval Ühendkuningriigi vastu rakendada kohtulikke meetmeid, kui Suurbritannia valitsus esitas eelnõu Brexiti-järgsete Põhja-Iirimaa kaubavahetusreeglite ühepoolseks tühistamiseks.

Maros Sefcovic.
Maros Sefcovic. Foto: Francisco Seco/Reuters/Scanpix

«Võtame suure murega teadmiseks Ühendkuningriigi valitsuse tänase otsuse esitada õigusaktid,» ütles Euroopa Komisjoni asepresident Maros Sefcovic juba varasemalt ettevalmistatud avalduse põhjal ajakirjanikele Brüsselis.

Sefcovic toonitas, et EL ei hakka lahkumislepet uuesti läbi rääkima ja Brüssel kaalub nüüd Suurbritannia vastu peatatud «rikkumismenetluse» taasalustamist ja samuti uute kohtuasjade algatamist.

Blinken kutsus Suurbritanniat Põhja-Iirimaa osas kõnelustele

USA välisminister Antony Blinken.
USA välisminister Antony Blinken. Foto: Jacquelyn Martin/AP/Pool/Scanpix

USA välisminister Antony Blinken kutsus esmaspäeval Suurbritanniat üles pidama «heas usus» läbirääkimisi Põhja-Iirimaa üle pärast seda, kui Ühendkuningriigi valitsus tegi ettepaneku Brexiti-järgsete kauplemisreeglite muutmiseks Euroopa Liiduga (EL).

«Antony Blinken kutsus Suurbritannia välisministrit Liz Trussi üles jätkama heas usus läbirääkimisi Euroopa Liiduga, et jõuda lahenduseni, mis säilitab Belfasti/Suure Reede kokkuleppe eelised,» seisis Ühendriikide välisministeeriumi ametlikus avalduses, milles viidati USA vahendatud 1998. aasta kokkuleppele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles