Kariņš: NATO idatiiva tugevdamise vajadusest tuleb rääkida kogu aeg

BNS
Copy
Läti peaminister Arturs Krišjānis Kariņš.
Läti peaminister Arturs Krišjānis Kariņš. Foto: Emilio Naranjo/Epa/Scanpix

Vajadusest tugevdada NATO idatiiva, sealhulgas Balti riikide ja Läti kaitsevõimet on oluline rääkida pidevalt, seda tuleb selgitada ja meelde tuletada, ütles Läti peaminister Arturs Krišjānis Kariņš raadios, kommenteerides oma hiljutisi kohtumisi NATO ametnikega.

Kariņš kohtus esmaspäeval Madridis Hispaania peaministri Pedro Sánchezega, et arutada NATO kohaloleku tugevdamist Baltimaades ning teisipäeval arutab ta seda küsimust Haagis eeloleva NATO tippkohtumise kontekstis alliansi peasekretäri ja mitme NATO riigijuhiga.

Kariņši sõnul on oluline, et ametivendadel oleks samasugune arusaam vajadusest tugevdada Baltimaade julgeolekut ning seda on võimalik saavutada vaid läbirääkimiste, pidevate selgituste ja meeldetuletuste kaudu.

«Kõigepealt tuleb meeles pidada, et meid huvitab kõige rohkem Balti riikide ja Läti julgeolek ning miski ei juhtu iseenesest. Kõik, mis seni on juhtunud, on paljude inimeste pika töö tulemus,» ütles peaminister.

Küsimusele, millised need saavutused on ja millised need veel olema peaksid, märkis peaminister hiljutisi otsuseid tugevdada Balti regiooni kaitsevõimet oluliselt suurema NATO väe kohalolekuga. Lisaks peaks see olema NATO kui terviku plaanides, mitte ainult konkreetsete kahepoolsete läbirääkimiste tulemus, lisas valitsusjuht.

«Seni on see meil õnnestunud, sest viis aastat Lätis viibinud NATO jõud on suurendanud oma kohalolekut ja Taani on juba saatnud lisapataljoni ning hiljuti otsustas Hispaania täiendada meie võimekust õhutõrjega,» ütles Kariņš, meenutades, et NATO jaanipäeva järgselt tippkohtumiselt Madridis on oodata järgmisi olulisi otsuseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles