Suurbritannia ja Falklandi saared tähistavad sõja lõpu 40. aastapäeva

Copy
Falklandi sõja lõpu aastapäeva tähistamine.
Falklandi sõja lõpu aastapäeva tähistamine. Foto: SWNS/ScanPix

Suurbritannia tähistab täna 40 aasta möödumist päevast, mil Argentina väed 74 päeva kestnud Falklandi sõjas alla andsid, samas kui paljud veteranid sõja eest oma füüsilise ja vaimse tervisega endiselt lõivu maksavad.

Briti kuninglik leegion korraldab mälestustseremoonia Kesk-Inglismaal National Memorial Arboretumi mälestusmärgil veteranidele, langenute lähedastele ja tsivilistidest tugitöötajaile.

Tseremoonial luuakse otselülitus sarnasele sündmusele 1982. aasta hukunute kalmistul Falklandi saarte pealinnas Port Stanleys, kus Argentina väed 14. juunil 1982 kapituleerusid.

Briti toonane peaminister Margaret Thatcher teatas alistumisest parlamendile samal päeval, paljude jaoks tähendas see, et tema riskantne otsus saata 30 000 sõdurit kauget saarestikku tagasi vallutama oli õigustatud.

Ülemereterritooriumilt naastes said väed palava vastuvõtu osaks, mida saatev patriotismipuhang aitas tagada Thatcherile ülekaaluka võidu 1983. aasta valimistel.

Argentina väed tungisid saartele 2. aprillil, alustades sõda, milles hukkus 258 britti ja 649 argentiinlast.

Sõja alguse aastapäeva Suurbritannias ja Falklandi saartel, mis invasioonis midagi rõõmustavat ei näe, eriti ei tähistatud, ehkki 40. aastapäeva puhul on toimunud rida teisi üritusi.

14. juunit tuntakse saartel vabastuspäevana ja see on kohalik püha.

Carol Betteridge veteranide ühendusest Help for Heroes märkis: «Paljud, kes võitlesid kodust nii kaugel, kannavad konfliktist saadud füüsilisi ja vaimseid haavu iga päev, mitte ainult tähtpäevadel.»

«Korraliku vaimse tervise toe puudumine tähendab, et paljud Falklandi veteranid salgasid oma probleemid maha ja »pidasid vastu«, nagu neilt oodati,» ütles Betteridge, kes on ühenduse kliiniliste ja meditsiiniliste teenuste juht.

«Seetõttu on meil 40 aastat hiljem ikka veel Falklandi veterane, kes tulevad meie juurde otsima abi psühholoogilistele haavadele, millega nad nii pikalt maadelnud on.»

Argentina peab saari, mida ta nimetab Las Malvinas, endiselt omaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles