Soome peaminister kardab NATO-kõneluste hangumist

Copy
Soome peaminister Sanna Marin.
Soome peaminister Sanna Marin. Foto: Markku Ulander

Soome peaminister Sanna Marin väljendas teisipäeval kartust, et Soome ja Rootsi NATO-ga liitumise taotlused hanguvad, kui liitumist takistava Türgiga enne alliansi juuni lõpu tippkohtumist kokkuleppele ei jõuta.

Soome ja Rootsi esitasid NATO-ga liitumise taotlused mais, pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale. Liitumisleppe peavad aga heaks kiitma kõik 30 praegust liikmesriiki, Türgi aga on asunud protsessi blokeerima.

«Minu arvates on praeguses etapis väga tähtis edasi minna. Kui me ei lahenda neid probleeme enne Madridi, on oht, et olukord hangub,» ütles Marin 28. juuni tippkohtumisest rääkides.

«Me ei tea, kui kauaks, aga see võib mõneks ajaks hanguda,» ütles Soome peaminister Rootsit külastades ajakirjanikele.

Ankara süüdistab kahte Põhjamaad terroristlikuks kuulutatud Kurdistani Töölispartei (PKK) liikmetele varjupaiga andmises.

Marin kinnitas, et Türgi muresid võetakse tõsiselt ja Soome soovib neid lahendada, «ja kui on mingeid arusaamatusi, need parandada». Samas märkis ta, et Türgi on varem öelnud, et tervitab Soome ja Rootsi NATO-ga ühinemist, kuid pärast taotluste esitamist, muutis ta äkki kurssi.

«Muidugi võtame me kõiki neid probleeme väga tõsiselt ja peame kõnelusi, aga ma arvan, et ka Türgi kohus on püüda lahendusi leida,» sõnas Marin.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles esmaspäeval Stockholmi külastades, et allianss teeb kõvasti ja aktiivselt tööd võimalikult ruttu Türgi muredele lahenduse leidmiseks.

Stoltenberg on varem öelnud, et NATO võtab Soome ja Rootsi avasüli vastu ja et loodetavasti leitakse Türgi probleemidele eelolevaks tippkohtumiseks lahendus. Pühapäeval Soomes viibides möönis ta aga, et vaidlused võivad venima jääda ja ütles, et «Madridi tippkohtumine ei ole kunagi lõpptähtaeg olnud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles