Nicaragua andis rohelise tule ühisõppuste jaoks Venemaaga

BNS
Copy
President Daniel Ortega.
President Daniel Ortega. Foto: INTI OCON

Nicaragua parlament andis teisipäeval rohelise tule Vene vägede lubamiseks riiki ühisõppustele.

Daniel Ortega kontrolli all olev parlament hääletas selle poolt, et anda luba Venemaa, USA ning seitsme Ladina-Ameeria riigi sõjavägede ja nende sõjavarustuse riiki sisenemiseks.

Ortega esitas parlamendile heakskiitmiseks määruse, mis võimaldab välisvägede osalemist «kogemuste vahetamises, õppustel ja humanitaarabioperatsioonides».

Määruses loetletakse mere- ja õhujõudude õppused, et võidelda narkosmugeldajate ja rahvusvahelise organiseeritud kuritegevusega, võimaldades välisriikide sõjaväelaste ning laevade ja õhusõidukite sisenemist.

USA kehtestas esmaspäeval Nicaragua ametnikele uued sanktsioonid «enam kui 180 poliitvangi kinnipidamise eest, kellest paljud kannatavad piisava hulga toidu, korraliku arstiabi ja isegi päikesevalguse puudumise tõttu».

Ortega on endine marksistist võitleja, kes kukutas diktaator Anastasio Somoza ja võitles 1980-ndate verises sõjas USA toetatud kontrate vastu.

Ta sai uuesti presidendiks 2007. aastal, mille järel on teda süüdistatud kasvavas autoritarismis ja oponentide vangistamises.

USA president Joe Biden keeldus Ortegat, nagu ka Kuuba ja Venezuela juhte, kutsumast eelmisel nädalal toimunud Ameerika riikide tippkohtumisele.

Sel tippkohtumisel seadis USA välisminister Antony Blinken teravalt kahtluse alla Ortega katse lubada Vene väed Nicaraguasse.

«Riigid teevad oma suveräänsed otsused. Kuid mõte, et Venemaa oleks hea partner õiguskaitse küsimustes või humanitaarabi andmisel, peame ütlema, ei vasta usaldusväärsuse testile,» ütles Blinken.

Nicaragua ametnikud lükkasid USA hoiatused Venemaa lubamise asjus Ameerikas kanda kinnitada teisipäeval tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles