EL hakkab Iisraelist ja Egiptusest maagaasi tarnima (1)

Copy
LNG tanker.
LNG tanker. Foto: TATIANA MEEL / REUTERS / SCANPIX

Egiptus, Iisrael ja Euroopa Liit allkirjastasid täna kokkuleppe, millega suurendatakse veeldatud maagaasi (LNG) müüki EL-i riikidele, et vähendada sõltuvust Vene gaasist.

Kokkuleppe järgi saadab Iisrael rohkem gaasi Egiptusesse, kus see laevaekspordi tarbeks veeldatakse ja siis EL-i toimetatakse, ütles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.

«Milline eriline hetk,» sõnas von der Leyen koos Egiptuse ja Iisraeli energiaministriga ajakirjanike ees seistes. «Tervitan soojalt selle ajaloolise kokkuleppe allkirjastamist.»

Eelmisel aastal importis EL umbes 40 protsenti oma gaasist Venemaalt, mis tõttu on tal raske kehtestada Venemaale Ukraina sõja eest gaasiembargot.

Iisraeli gaasi jõuab torujuhtme kaudu Egiptuse Vahemere LNG terminali, kust see viiakse tankeritega üle mere Euroopa sadamatesse.

Iisraelil on Vahemere vetes kaks tegutsevat gaasivälja, mis sisaldavad kokku umbes 690 miljardit kuupmeetrit maagaasi, kolmanda gaasiplatvormi ehitamine käib. Iisrael on juba sõlminud gaasiekspordilepped Egiptuse ja Jordaaniaga.

Egiptuse suured Vahemere gaasirajatised on seisnud üsna jõude alates 2011. aasta ülestõusust, millega kukutati diktaator Hosni Mubarak.

Viimastel aastatel on president Abdel Fattah al-Sisi valitsus hakanud neid moderniseerima ja taas kasutusele võtma. 2018. aastal allkirjastati 15 miljardi dollari suurune gaasileping Iisraeli firmaga Delek Drilling ja selle USA partneriga Noble Energy.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles