Minskist põgenesid Rootsi saatkonnas varjunud isa ja poeg

Copy
Rootsi saatkond Minskis.
Rootsi saatkond Minskis. Foto: VIKTOR DRACHEV / AFP / Scanpix

Valgevenelastest isa ja poeg kavaldasid üle ööpäevaringse salateenistuse ja põgenesid riigist peale 21 kuud Rootsi saatkonnas Minskis elamist ja edukalt 2020. aastal toimunud meeleavaldustele järgnenud poliitiliste vahistamiste vältimist.

ÜRO komitee palus Rootsil tagada meeste turvalisus kuni nende juhtumit menetletakse.

Vitali ja Vladislav Kuznetšõk asuvad nüüd Lätis, vahendab Radio Free Europe.

2020. aasta septembris osalesid isa ja poeg Lukašenka-vastasel meeleavaldusel oma sünnilinnas Vitsebskis. Politsei ründas Vitalit, aga Vladzislavil õnnestus isa ründamisse sekkuda ja nad pääsesid kinnipidamisest.

Päevi hiljem sõitsid Kuznetškõd Minski, kus nad otsisid ülesse Rootsi saatkonda ja palusid kaitset. Saatkonna ametnikud keeldusid neid abistamast, mistõttu nad hüppasid üle aia saatkonna territooriumile.

«Nad [rootslased] tunnistasid, et saame seaduslikult saatkonna territooriumil viibida ja neid ei saa Valgevene võimudele välja anda, samas keeldusid Rootsi võimud meile staatuse andmisest. Nad selgitasid, et kui nad seda teevad, siis on tegemist pretsedendiga ja Rootsi saatkondadesse hakatakse ka teistes riikides üle aia hüpates sisenema,» selgitas Vladislav.

Rootsi saatkonnas viibides selgines, et neile esitati tagaselja süüdistus korrakaitsjate ründamises. Võimudele üleandmisel ja väidetavas kuriteos süüdimõistmisel oleks neid ähvardanud kuni kuueaastane vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles