USA kehtestas sanktsioonid Vene ja Rootsi paremäärmuslastele

Copy
USA lipp ning QAnoni sümbol Kapitooliumi ees.
USA lipp ning QAnoni sümbol Kapitooliumi ees. Foto: Win Mcnamee / AFP / Scanpix

USA kehtestas sanktsioonid Venemaa ja Rootsi valgete ülemvõimu pooldavate natsionalistide vastu, hoiatades, et need kujutavad endast ohtu ja et üks kogus raha Moskva Ukraina invasiooni heaks.

Pärast aastakümneid keskendumist islamiäärmuslusele on USA üha enam hakanud tähelepanu pöörama paremäärmuslusest lähtuvale ohule, liigitades 2020. aastal Venemaa Keiserliku Liikumise terroriorganisatsiooniks.

Välisministeerium nimetas kolmapäeval terroristiks ka rootslase Anton Thulini, kes väidetavalt sõitis Peterburi, et selle Vene rühmituse käe all sõjalist koolitust saada.

Thulin mõisteti 2017. aastal vanglasse plahvatuse korraldamise eest Rootsi põgenikekeskuse lähedal ja pärast vabanemist saadeti ta välja Poolast, kus ta võimude sõnul täiendavat väljaõpet soovis.

«USA valitsus on jätkuvalt sügavalt mures rassiliselt või etniliselt motiveeritud vägivaldse ekstremismi laieneva ohu pärast kogu maailmas,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price.

«Selle üks elemente hõlmab vägivaldseid valgete ülemvõimu pooldajaid, kes reisivad eri riikide vahel, et treenida ja võidelda koos sarnaselt mõtlevate inimestega.» lisas Price.

Rahandusministeerium blokeeris ka kahe Vene Keiserliku Liikumise liikme Stanislav Ševtšuki ja Aleksandr Žutškovski kõik varad USA-s ja kriminaliseeris finantstehingud nendega.

Ševtšuk on käinud USA-s ja Euroopas, et ühendada paremäärmuslasi, Žutškovski on aga kasutanud sotsiaalmeediat ja online-maksesüsteeme, et osta Ukrainas asuvatele Vene vägedele sõjavarustust, teatas rahandusministeerium.

Vene rühmitus mõistis 2020. aastal hukka enda terroristlikuks nimetamise, kinnitades, et nad üksnes aitasid Ukrainas venemeelsete separatistide poolel sõdivaid vabatahtlikke.

Kanada järgnes aasta algul USA eeskujule, keelustades Venemaa Keiserliku Liikumise terroristliku organisatsioonina koos paremäärmusliku rühmitusega Proud Boys, mis osales mulluses 6. jaanuari rünnakus USA Kapitooliumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles