Isoleeritud Venemaal algas rahvusvaheline majandusfoorum

Copy
Lipud, sealhulgas isehakanud Donetski Rahvavabariigi lipp, lehvivad Peterburi rahvusvahelise majandusfoorumi (SPIEF) toimumiskoha ees.
Lipud, sealhulgas isehakanud Donetski Rahvavabariigi lipp, lehvivad Peterburi rahvusvahelise majandusfoorumi (SPIEF) toimumiskoha ees. Foto: Anton Vaganov/Reuters/Scanpix

Peterburis algas täna Venemaa tähtsaim majandusfoorum, kus osalejate seas on ka Talibani äärmuslased ja Ida-Ukraina sissid.

President Vladimir Putin on proovinud alates vägede saatmisest Ukrainasse ja Lääne karmide majandussanktsioonide kehtestamisest tihendada suhteid Aasia ja Aafrikaga.

Iga-aastane Peterburi Rahvusvaheline Majandusfoorum (SPIEF), mida nimetatakse sageli Vene Davosiks, on Moskva peamine viis esitleda riiki investoritele ning meelitada ligi maailma juhte ja ärieliiti. Majandusfoorum toimub 15.–18. juunini.

Korraldajate teatel osaleb tänavu foorumil osalejaid üle 40 riigist, nende seas Hiinast, Türgist, Egiptusest ja mitmest Aafrika ja Aasia riigist.

«Ebasõbralike riikide ametnikud ei tule,» ütles Putini välispoliitikanõunik Juri Ušakov foorumi eel, kasutades terminit, millega viidatakse Moskvale sanktsioonid kehtestanud riikidele.

Hiina president Xi Jinping, kes on Moskva lähedane liitlane, osaleb foorumil videosilla teel.

Nagu iga aasta, teeb Putin tänavugi reedel pöördumise foorumi täiskogule ja teemad, millest ta oma kõnes juttu teeb, on ebaõiglane konkurents, kaubandus ja sanktsioonid, teatas Kreml.

Seejärel ühinevad Putiniga Egiptuse riigipea Abdel Fattah al-Sisi, Kasahstani president Kassõm-Džomart Tokajev ja Bosnia serblaste liider Milorad Dodik.

Putin kohtub ka Ukraina sissiliidritega, kelle kaht isehakanud rahvavabariiki Moskva enne Ukrainasse tungimist tunnustas.

Päevakorra peamiste teemade seas on toidujulgeolek, mida on kahjustanud Moskva sõda Ukrainas ning sellega kaasnenud nisu ja muude kaupade tarnehäired Venemaalt ja Ukrainast.

Foorumile saabusid kolmapäeval ka Talibani esindajad, kes arutavad Venemaaga nisuimporti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles