Saakašvili pakub Venemaale viisavabadust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia ekspresident Mihheil Saakašvili.
Gruusia ekspresident Mihheil Saakašvili. Foto: SCANPIX

Gruusia president Mihheil Saakašvili pakkus täna Venemaale viisavabadust, kuid rõhutas seejuures, et soovib endiselt Vene vägede lahkumist oma riigist.

Oma iga-aastases kõnes parlamendile väljendas läänemeelne Saakašvili oma administratsiooni valmisolekut rahumeelseteks suheteks Venemaaga, kellega 2008. aastal peeti maha lühike verine sõda.

«Me oleme valmis andma rahule veelgi suurema võimaluse ja lõpetama ühepoolselt viisarežiimi Venemaaga,» sõnas Saakašvili.

Ta meenutas ühtlasi, et allkirjastas novembris Moskvaga leppe, mis avas viimasele tee ühinemiseks Maailma Kaubandusorganisatsiooniga.

Saakašvili lisas siiski, et jätkab võitlust selle nimel, et Venemaa viiks Gruusia separatistlikest provintsidest välja oma väed, mis seal 2008. aastast alaliselt baseeruvad.

«Tõeline rahu on võimalik vaid Venemaaga, mis tunnustab ja täidab kahe suveräänse riigi vahelistes suhetes rahvusvaheliselt aktsepteeritud norme,» ütles president.

Venemaa tunnustas pärast sõda lääne kriitikast hoolimata Gruusia mässulisi piirkondi Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat iseseisvate riikidena, öeldes, et ei kavatse enam kunagi suhelda Saakašviliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles