Patriarh Kirill lisati Ühendkuningriigi sanktsiooninimekirja (1)

Copy
Vene õigeusu kiriku pea patriarh Kirill.
Vene õigeusu kiriku pea patriarh Kirill. Foto: Maxim Shemetov/REUTERS/Scanpix

Suurbritannia kehtestas täna Vene õigeusu kiriku peale patriarh Kirillile sanktsioonid seoses tema toetuse ja heakskiidu avaldamise eest president Vladimir Putini agressioonisõjale Ukraina vastu, teatas välisministeerium.

Kaks nädalat tagasi jätsid Euroopa Liidu riigid mõjuvõimsa 75-aastase vaimuliku välja oma sanktsioonidepaketist, kuna kirikujuhi sanktsioneerimisele seisis vastu Ungari.

Vene õigeusu kirik ütles sellele reaktsiooniks, et Suurbritannia sanktsioonid kirikupeale patriarh Kirillile Venemaa sõja toetamise eest on mõttetud.

«Katsed hirmutada vene kiriku pead millegagi või sundida teda loobuma oma vaadetest on mõttetud, absurdsed ja vähetõotavad,» ütles kiriku pressiesindaja Vladimir Legojda Telegramis.

«Kirik on – eriti praegu – viimane sild, sidevahend, mida nad püüavad mingil põhjusel hävitada,» lisas ta.

«Ma ei oska muud moodi seletada niisuguseid absurdseid ja kontraproduktiivseid meetmeid, mis aitavad kaasa ainult ühele asjale: lõhkuda niigi tõsiselt kahjustatud kommunikatsiooni Euroopa kogukonna ja Venemaa vahel.»

Värskes Ühendkuningriigi sanktsioonide nimekirjas on ka Venemaa laste õiguste volinik Maria Lvova-Belova, kes on väidetavalt seotud vähemalt 2000 Ukraina lapse vägivaldse Venemaale küüditamisega.

«Täna võtame me sihikule Putini sõja võimaldajad ja kurjategijad, kes on toonud kaasa kirjeldamatud kannatused Ukrainale, seal hulgas laste sunniviisilise küüditamise ja lapsendamise,» ütles välisminister Liz Truss.

«Me ei väsi kaitsmast vabadust ja demokraatiat ning jätkame surve avaldamist Putinile, kuni Ukrainat saadab edu.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles