Võidurelvastumine hoogustub Hiina veeskas oma kolmanda lennukikandja

Copy
Tänane Hiina kolmanda lennukikandja veeskamistseremoonia.
Tänane Hiina kolmanda lennukikandja veeskamistseremoonia. Foto: Li Gang/Xinhua/ZUMA Press/Scanpix

Hiina lasi täna riigimeedia teatel käiku oma kolmanda, kõige tänapäevasema lennukikandja, mis näitab riigi kasvavat sõjalist jõudu.

Fujiani nime kandva lennukikandja veeskamistseremoonia toimus Shanghai Jiangnani laevatehases, kinnitas Hiina Kesktelevisioon (CCTV), nimetades laeva esimeseks katapult-tüüpi lennukikandjaks, mille projekteeris ja ehitas täielikult Hiina.

Uudis uue lennukikandja valmimise kohta tuleb ajal, mil pinged Hiina ja USA vahel on haripunktis ning Peking on lubanud emamaast irdunud demokraatliku Taiwani vajadusel kasvõi relva jõul uuesti allutada.

Fujianil kulub täieliku opeatiivvõimekuse saavutamiseks siiski aastaid, kuid täpset kuupäeva pole Hiina kaitseministeerium teatanud.

Sõidu- ja sildumiskatsed viiakse plaanipäraselt läbi pärast laeva vettelaskmist, teatas CCTV.

Praegu on Hiinal lisaks kaks toimivat lennukikandjat, millest Liaoning alustas tööd 2012. aastal ning Shandong 2019. aastal, kuid kumbki neist pole katapult-tüüpi lennukikandja.

Militaaruudiste agentuuri Jane's teatel on USA-l 11 lennukikandjat ning Hiinal ja Suurbritannial senini kummalgi kaks.

Hiina sõjalaevad on korduvalt sõitnud läbi Taiwani Mandri-Hiinast eraldava väina ning kasutanud USA ja selle liitlaste navigatsioonivabaduse tõrjumiseks hävitajaid.

Hiina kaitseminister Wei Fenghe hoiatas eelmisel nädalal USA-d, et Peking ei kohku tagasi sõja alustamisest, ükskõik kui palju see maksab, kui Taiwan peaks end iseseisvaks kuulutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles