35 teismelist tüdrukut päästeti Nigeeria beebitehasest, kus neid kasutati seksorjadena (1)

Copy
Ema kannab oma magavat last Maiduguri põgenikelaagris Nigeerias.
Ema kannab oma magavat last Maiduguri põgenikelaagris Nigeerias. Foto: AFOLABI SOTUNDE / REUTERS / Scanpix

14-17-aastased tüdrukud, kellest neli olid rasedad, päästeti Anambra osariigis asuvast Gally Gally hotellist, kus neid kasutati seksorjadena prostitutsiooniks ja beebide tegemiseks, ütles kohaliku politsei pressiesindaja Tochukwu Ikenga. 

Sündmuskohal vahistati kolm meest, keda süüdistatakse teismeliste röövimises, seksuaalorjusesse sundimises, prostitutsioonis ja beebivabriku pidamises. Hotelli omanikul õnnestus põgeneda. Politsei konfiskeeris ka mitu relva ning 877 500 nairat, mis on väärt üle 2000 USA dollari.

Esimesed teated beebitehaste kohta Nigeerias pärinevad 2006. aasta UNESCO raportist ning sellest alates on tegu olnud üha suureneva probleemiga.

Varasemate kannatanute kogemus

Tunamullu meenutasid Miriam ja Roda (nimed muudetud) oma kogemust intervjuus Al Jazeerale.

Kui toona veel 16-aastane Miriam väljus oma telgist Madinatu pagulaslaagris, lähenes talle keskealine naine, keda ta tundis kui tädi Kikit. Viimane küsis Miriamilt, kas too oleks huvitatud Enugu linna teenijana tööle minema. Miriam võttis järele mõtlemata pakkumise vastu ning soovitas ka oma 17-aastasel nõol Rodal tädi Kikiga rääkida.

Juba järgmisel päeval pakkisid tüdrukud asjad ja valmistusid lahkumiseks: «Olime mõlemad Enugusse reisimise üle väga põnevil. Olime neli aastat nii palju kannatanud ja õnnelikud, et saame minna kuhugi uude kohta, et alustada uut elu.»

Mõlemad tüdrukud elasid varem Nigeeria kirdeosas Bamas, kuid põgenesid, kui piirkonda ründas maju põletades ning naisi ja lapsi röövides islamistlik terroriorganisatsioon Boko Haram.

Boko Harami võitlejate poolt mahapõletatud majad Budus.
Boko Harami võitlejate poolt mahapõletatud majad Budus. Foto: Audu Marte / AFP / Scanpix

Pärast kahepäevast reisi jõudsid tüdrukud Enugu linna, kus nad viidi ühte majade kompleksi ja käsiti teha kõike, mida neid vastu võttev vanem naisterahvas Mma neile ütleb.

«Kompleksis oli kaks kolmetoalist korterit, mis olid täis noori tüdrukuid, kellest mõned olid rasedad,» meenutab Miriam. «Tädi Kiki ütles, et see on koht, kus me töötame.»

Alguses arvasid tüdrukud, et nende tööülesanneteks on koristamine ja majapidamistööde tegemine nagu tädi Kiki oli neid uskuma pannud. Nende uutel tööandjatel olid aga teised mõtted.

«Pole vahet, kas sa oled kuus nädalat või kuus kuud rase»

«Mma palus, et jääksime esimeseks ööks eraldi tubadesse,» selgitas Miriam. «Olime üllatunud, sest teised tüdrukud jagasid tuba.»

Miriami sõnul astus tol hilisõhtul tema tuppa mees, käskis tal riided seljast võtta, hoidis ta kätest kõvasti kinni ja vägistas teda.

Järgmisel päeval paigutati tüdrukud teiste tüdrukutega jagatud tubadesse ja saadeti üksikutesse tubadesse ainult siis, kui nad pidid «töötama». Mõlema tüdruku sõnul vägistati neid peaaegu iga päev mitme erineva mehe poolt.

Kaks inimkaubanduse ohvrit Nigeeriast, keda on sunnitud prostitutsioonile istuvad Burkina Fasos asuva baari voodil. 
Kaks inimkaubanduse ohvrit Nigeeriast, keda on sunnitud prostitutsioonile istuvad Burkina Fasos asuva baari voodil. Foto: Sam Mednick / AP Photo / Scanpix

Lühikese aja möödudes jäid mõlemad tüdrukud rasedaks. «Pole vahet, kas sa oled kuus nädalat või kuus kuud rase,» ütles Roda, «kui mõni mees sind tahab, ei saa sa keelduda.»

Põgenemine oli aga võimatu, sest kompleksi valvasid relvastatud mehed.

Miriam sünnitas väljastpoolt kohale kutsutud ämmaemanda abiga poja. Kolm päeva hiljem seoti tema silmad kinni, viidi bussijaama ja pandi inimkaubitsejate poolt bussile, mis viis ta tagasi põhja Nigeeriasse. Sarnane saatus oli ka Rodal.

«Mõned inimkaubitsejad lasevad oma ohvritel pärast sünnitust lahkuda, sest nad kardavad, et kui tüdrukud jäävad liiga kauaks, võivad nad välja töötada plaani, kuidas nende äri paljastada,» selgitas Abang Robert, Nigeeria inimkaubanduse ohvrite rehabiliteerimisele keskendunud valitsusvälise organisatsiooni Caprecon Development and Peace Initiative avalike suhete juht Al Jazeerale.

Laste hinnad 1350 - 2700 dollarit

Mitmed faktorid, nende hulgas ka sotsiaalne stigma, mängivad rolli beebivabrikute üha kasvavas arvus. Tihti loobuvad vaesed ja meeleheitel teismelised, kes on soovimatult rasestunud, piirkonnas, kus rasestumisvastaste vahendite kasutamine on vaesuse tõttu madal, oma lastest rahalise kasu eesmärgil.

Suurt rolli mängib ka viljatuse stigmatiseerimine, mille tõttu on mustal turul imikutele suur nõudlus just viljatute paaride poolt, kes ei ole nõus avalikult lapsi adopteerima. Tihti müüakse imikud ka läänest tulnud lasteta paaridele, kellele öeldakse, et tegemist on soovimatute lastega.

Meessoost laste hinnad mustal turul varieeruvad 2000-2700 dollari ning naissoost laste hinnad 1350-2000 dollari vahel.

Sageli on beebivabrikud väikesed ettevõtted, mis on maskeeritud erakliinikuteks, lastekodudeks või sotsiaalhoolekandeasutusteks, kuid need tehased on osa laiemast inimkaubandusvõrgust.

Rahvusvahelise Tööorganisatsioon (ILO) hinnangul teenitakse inimkaubandusega aastas ligi 150 miljardit dollarit. Eelpool väljatoodud inimkaubanduse vorm on nähtavalt tasuv äri, sest mitte ainult pole probleem Nigeerias suurenenud, vaid ka Taist ja Guatemalast on leitud beebivabrikuid.

Tagasi üles