CERN lõpetab koostöö Venemaa ja Valgevenega

Copy
CERN-i logo ühe auto küljes Šveitsis 13. aprill 2022.
CERN-i logo ühe auto küljes Šveitsis 13. aprill 2022. Foto: PIERRE ALBOUY/REUTERS/Scanpix

Euroopa Tuumauuringute Keskus (CERN) teatas reedel kavatsusest lõpetada koostöölepingud Venemaa ja Valgevenega, kui need 2024. aastal aeguvad.

CERNi nõukogu teatas neljapäevasel koosolekul kavatsusest lõpetada keskuse rahvusvahelise koostöö lepingud Vene Föderatsiooni ja Valgevene Vabariigiga nende aegumiskuupäeval 2024. aastal.

«Olukorda järgitakse tähelepanelikult ja nõukogu on valmis Ukrainas toimuvast lähtudes täiendavaid otsuseid langetama,» lisati avalduses.

Venemaaga on alates Ukrainale kallale tungimisest koostöö lõpetanud paljud teadusasutused üle maailma.

CERNi otsus «kinnitab tugevat hukkamõistu Vene Föderatsiooni invasioonile Ukrainas, millele on kaasa aidanud Valgevene, samas jättes avatuks ukse edasisele teaduskoostööle, kui tingimused tulevikus seda lubavad,» ütles keskuse peadirektor Fabiola Gianotti.

Märtsis otsustas nõukogu peatada CERNi teadlaste osaluse kõigis Venemaal ja Valgevenes asuvates teaduskomiteedes ja -asutustes ning vihjas, et lõpetada võidakse ka koostöölepingud.

CERN märkis reedel, et see loodi «Teise maailmasõja järel rahvaste ja inimeste ühendamiseks läbi rahumeelse teadustöö».

«Ühe riigi agressioon teise vastu on nende väärtustega vastuolus.»

Koostöölepingud, mida CERN riikidega sõlmib, kestavad üldiselt viis aastat ja tavaliselt neid samavõrra vaikimisi pikendatakse.

Leping Valgevenega lõppeb juunis 2024 ja leping Venemaaga sama aasta detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles