Saksa paremäärmuslik partei valis uued juhid

Copy
Tino Chrupalla ja Alice Weidel (paremal).
Tino Chrupalla ja Alice Weidel (paremal). Foto: IMAGO / Revierfoto / SCANPIX

Saksamaa paremäärmuslik partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) valis täna oma juhtideks kaks mõjukat poliitikut seoses ühe kaasesimehe ametist tagasi astumisega jaanuaris, kui too pidas erakonda liialt radikaliseerunuks.

AfD saadikud hääletasid allesjäänud kaasesimehe Tino Chrupalla kaheks aastaks parteijuhiks koos erakonna parlamendifraktsiooni juhi Alice Weideliga.

Hääletus muutus möödapääsmatuks pärast seda, kui Euroopa Parlamendi saadik Jörg Meuthen astus erakonnajuhi kohalt jaanuaris tagasi, hoiatades, et partei riskib täielikku isolatsiooni ja poliitmaastiku kaugeimale äärele sattumisega, kui peaks jätkama senisel kursil.

Meuthen oli 2013. aastal loodud partei kolmas liider, kes kaasjuhi ametist tagasi astus. Partei väidetavad äärmuslikud tendentsid on sattunud ka Saksa vastuluureteenistuse huviorbiiti.

Esmalt euroala vastu loodud erakond nihkus jõuliselt paremale 2015. aastal, kui lõikas profiiti sisserändajate vaenamisest, ning valiti föderaalparlamenti esimest korda 2017. aastal. Viimastel aegadel on partei häälekalt seisnud vastu pea kõigile koroonapandeemia piirangutele ning lääneriikide sanktsioonidele Venemaa vastu seoses Kremli agressioonisõjaga Ukraina vastu.

Mullu peetud üldvalimistel kogus AfD veidi üle 10 protsendi toetust.

AfD reedel riigi idaosas asuvas Riesa linnas peetud suurkogul hääletasid liikmed ka põhikirja muutmise poolt viisil, mis tulevikus näeks ette vaid ühte parteijuhti.

Sellise ettepaneku tegi Björn Höcke, kes on erakonna Tüüringi liidumaa haru esimees. Höcket peetakse partei kõige paremäärmuslikema vaadete kandjaks ning ta on hüpitanud ka revisionistlikke ideid Saksamaa natsiaegade pärandist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles