Helsingi ülikool sulgeb Hiina valitsuse rahastatud Konfutsiuse Instituudi

Copy
Hiina lippu hoidev laps.
Hiina lippu hoidev laps. Foto: Keith Tsuji / ZUMA / Scanpix

Lääneriikide ülikoolid sulgevad ülikoolilinnakutes Hiina keele ja kultuuriga tegelevad õppekeskused, kahtlustades, et tegemist on Hiina valitsuse propagandamasinatega, vahendab YLE. 

«Tahame ise õpetajaid valida ja neid ise tööle võtta. Samuti tahame, et hiina keele õpe oleks teaduspõhine,» ütles Helsingi ülikooli aserektor Hanna Snellman.

Peking oleks Snellmani sõnul soovinud programmi rahastamist jätkata.

Helsingi Konfutsiuse Instituut püüdis piirata avalikku arutelu Hiina valitseva kommunistliku partei jaoks tundlikel teemadel, nagu Tiibet, vahendas kaks aastat tagasi Yle saade Spotlight.

Hiina keelele ja kultuurile spetsialiseerunud Konfutsiuse Instituute on kritiseeritud kui osa Pekingi pehmest jõust. Neid keskusi on üle maailma rohkem kui 500. 

Helsingi Konfutsiuse Instituut asutati 2007. aastal. Leping nägi ette, et Helsingi Ülikool valib ja maksab instituudi direktori töötasu, samas kui Hiina valitsus nimetab ametisse ja katab asedirektori ja kolme keeleõpetaja palgad.

Helsingi Ülikool leidis, et asedirektori roll oli «ebaakadeemiline» ja sidemeid Hiina saatkonnaga peeti liiga lähedaseks, kirjutas Yle.

Praktikas tähendab Konfutsiuse Instituudi sulgemine, et Helsingi Ülikool korraldab ise oma hiina keele kursused. Snellman ütles Yle-le, et ülikool oli selleks tööks juba kaks õppejõudu palganud.

«Tahame tugevdada hiina keele oskust, kuna vajadus on suurem kui kunagi varem,» selgitas ülikooli aserektor Snellman. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles