Johnson nimetas neli sammu Ukraina vastupanuvõime tagamiseks (3)

Copy
Briti peaminister Boris Johnson ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. 17. juuni, Kiiev.
Briti peaminister Boris Johnson ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. 17. juuni, Kiiev. Foto: Ukraina presidendi pressiteenistus / Reuters / Scanpix

Briti peaminister Boris Johnson nimetas laupäeval lääne jaoks neli sammu, mis tuleb astuda selleks, et Ukraina suudaks vastu pidada sõjas Venemaa Föderatsiooniga.

«Suurbritannia ja meie liitlased peavad astuma neli eluliselt tähtsat sammu, et Ukraina jaoks aega võita,» kirjutas Johnson ajalehes Sunday Times.

Esiteks peab lääs tagama Ukrainale kogu vajaliku relvastuse, laskemoona, varustuse ja väljaõppe. Suurbritannia kavatseb 120 päevaga anda väljaõppe umbes 10 000 Ukraina sõjaväelasele.

Teiseks peab lääs aitama Ukrainal säilitada oma riigiasutuste stabiilsus rahalise abiga, sest Ukraina valitsus peab üleval pidama sotsiaalset taristut, maksma palkasid ja pensione ning rahastama hävinenud hoonete taastamist.

Kolmandaks tuleb tagada maismaa marsruudid Ukraina toiduainete, eelkõige teravilja ekspordiks, et säilitada Ukraina majanduse tulusid.

Neljandaks peab Ühendkuningriik koos oma liitlastega tegema kõik Ukraina sadamate blokaadist vabastamiseks ning aitama otsekohe riigist välja viia 25 miljonit tonni nisu ja maisi, mida vajavad maailma vähim arenenud riigid. Neid ähvardab Ukraina Musta mere ranniku Vene blokaadi tõttu nälg.

Seetõttu tuleb tagada Ukrainale vajalik relvastus ja toetada diplomaatilisi jõupingutusi, eelkõige ÜRO kaudu, et luua turvaline koridor Odessast, ütles Briti peaminister.

«Ükski neist sammudest ei anna koheseid tulemusi,» rõhutas Johnson, lisades, et «kõik see nõuab Ühendkuningriigilt ja meie liitlastelt otsustavaid jõupingutusi, mis kestavad kuid ja aastaid.»

Johnsoni sõnul teenivad kõik sammud üht eesmärki.

«Me peame tugevdama oma Ukraina sõprade kätt, et lõpetada see sõda tingimustel, mille esitas president (Volodõmõr) Zelenskõi.»

Johnson tegi reedel üllatusvisiidi Kiievisse ning pakkus ulatusliku väljaõppeprogrammi Ukraina sõjaväelaste jaoks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles