Holland vabandas Srebrenica sõjaveteranide ees (1)

Copy
Hollandi peaminister Mark Rutte (vasakul) Bosnia sõjaveteranidega.
Hollandi peaminister Mark Rutte (vasakul) Bosnia sõjaveteranidega. Foto: REMKO DE WAAL / EPA / SCANPIX

Hollandi valitsus vabandas eile kohalike Bosnia sõdurite ees, kes olid 1995. aasta veresaunas sõjaväelisest alavarustatud ja kelle eesmärk oli täita «võimatu ülesanne», vahendab briti ajaleht BBC.

1995. aasta juulis ründasid Bosnia serblaste väed Hollandi üksust, mille käigus hukkus umbes 8000 kohalikku moslemist sõdurit. Varem on Hollandi valitsused rõhutanud, et õhutoetuse andmata jätmises oli süüdi ÜRO.

2019. aastal otsustas Hollandi ülemkohus, et Hollandi sõjavägi on osaliselt vastutav umbes 350 mehe surmas, lahkudes sõjaväebaasist teades, et kohalikel on oht saada väärkoheldud ja mõrvatud Bosnia serblaste vägede poolt.

Pärast Hollandi vägede alistumist eraldasid Bosnia serblaste väed kindral Ratko Mladici juhtimisel hollandlastest 12–77-aastased moslemid, et korraldada nende sõnul ülekuulamised. Järgmise viie päeva jooksul hukkasid Mladići väed eraldatud mehed ja matsid nad ühishaudadesse.

«Teie volitused, teie varustus ja sõjaline toetus, mille te oma missiooni ajal saite, olid ebapiisavad missiooniks mille edukas lõpetamine osutus võimatuks,» selgitas Hollandi peaminister Mark Rutte.

«Täna vabandan Hollandi valitsuse nimel kõigi Dutchbat III pataljoni naiste ja meeste ees. Teie kõigi ees ja nende ees, kes täna meiega ei ole,» lisas Rutte.

Lisaks vabandusele andis kaitseminister Kajsa Ollongren Srebrenicasse lähetatud sõduritele aumedalid vapruse eest.

Rutte vabandus tuli aasta peale raportit, kus esitati rida soovitusi 850 Dutchbat III sõdurit toetuseks, kellest paljud kannatasid pärast sõjakogemust posttraumaatilise stressihäire all.

Juulis 1995 põgenesid Bosnia serblaste genotsiidikampaania käigus tuhanded moslemid ÜRO turvatsooni Srebrenicasse.

Serbia on alati eitanud, et tapmised olid osa nende sõjaväelisest kampaaniast, kuid tunnistab hukkamiste toimumised kuritegudeks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles