Helsingisse Zelenskõi tänavat ei tule (1)

Hanna Einmann
, ajakirjanik
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Ukraina Presidendi Pressiteenistus/epa/scanpix

Helsingi linna Keskkonnaamet otsustas sel nädalal, et kesklinnas asuva tänava nime ei hakata muutma mõjuva põhjuse puudumise tõttu.

Ettepanek Tehtaankatu (Tehase tänav) nime vahetamiseks tuli kohalike algatusettepanekust, kuid Helsingi linna Keskkonnaamet muutmist ei pooldanud. Otsuses kaasati linna nimekomisjoni. Tänaval asub Vene saatkond.

Zelenskyinkatule (Zelenskõi tänav) lisaks jäeti kaks muud nimemuudatust pakkuvat ettepanekut. Ühes pakuti tänava nime muutmist Slava Ukrainiks, teises Venäjän murhaamien lasten muistokatuks (Venemaa mõrvatud laste mälestus tänav).

Tänavu kevadel võttis nimekomisjon seisukoha, et kinnistunud tänava nimede kiire muutmine ei ole hea moodus päevakohaste maailmasündmuste või kriiside käsitlemiseks. Komisjoni sõnul on ettepanekud Ukrainat toetavate tänavanimede muutmisest rahvusvaheline nähtus.

Tallinna linnavalitsus teatas eelmisel nädalal, et välisministeeriumi taga asuvas Lembitu pargis asub nüüd Ukraina väljak.

Helsingi linna nimede planeeringu järgitud põhimõtte kohaselt linnaplaanis olevad nimed muudetakse vaid juhul, kui selleks on eriline põhjus. Põhjused võivad olla seotud näiteks liikluskorralduse muutmise või päästeohutusega.

Keskkonnaameti hinnangul tuleb muudatust kaaludes arvestada nimeplaneeringu põhimõtetele lisaks muuhulgas tänavanime vanuse ja selle ajaloolise väärtusega ning aadresside suure hulgaga.

Tänava ääres elab enam kui kahe tuhande helsinglase ja tegutseb kokku üle 270 ettevõtte ja avaliku sektori ametiruumi.

Tehtaankatu nimi on kasutusel olnud juba 19. sajandi lõpust. Esmalt rootsi keelse nimega olnud tänav sai oma tänavuse soome ja rootsi keelse nimepaari ametlikult 20. sajandi algul.

Tänava nimemuudatus oli esil ka 2021. aastal, mil linnavolikogu liige tegi ettepaneku tänava nime muutmisest Boriss Nemtsovi tänavaks. Linna Keskkonnaamet tõdes ka siis, et tänava nime ei peaks muutma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles