USA senaatorid: NATO kohalolu Baltimaades tuleb suurendada (1)

BNS
Copy
Maine'i osariigi senaator Angus King Washingtonis 25. mai 2022.
Maine'i osariigi senaator Angus King Washingtonis 25. mai 2022. Foto: Michael Reynolds/EPA/SCANPIX

Riiat väisavad USA senati luurekomitee liikmed ütlesid pühapäeval vestluses Läti riigipeale Egils Levitsile, et toetavad NATO kohalolu suurendamist Balti riikides, teatas presidendikantselei BNS-ile.

President kohtus Riia lossis Lätti saabunud Virginia osariigi demokraadist senaatori ja senati luurekomitee esimehe Mark Warneri ning komitee kolme liikme, Angus Kingi, Roy Blunti ja Richard Burriga.

Maine'i osariiki esindav King on senati üks kahest sõltumatust senaatorist, kes hoiab hääletustel siiski demokraatide poole. Vabariiklastest senaatoritest Blunt esindab Missouri osariiki ja Burr Põhja-Carolinat.

Vestlusel arutati ettevalmistusi NATO tippkohtumiseks Madridis, kuhu liitlased kogunevad juuni lõpus ning kus võetakse vastu alliansi uus strateegiline kontseptsioon.

Levitsi sõnul on tähtis, et uus kontseptsioon võtaks arvesse praegust geopoliitilist olukorda, milles Venemaa vaeb agressioonisõda oma rahumeelse naaberriigi vastu ning rikub jämedalt rahvusvahelisi seadusi.

Senaatorid väljendasid ühtlasi vankumatut tuge Lätile kui NATO liikmele ning kinnitasid Washingtoni seisukohta, et alliansi rahvusvaheliste sõjaväelaste arvu Baltimaades tuleb suurendada.

Levits meenutas ameeriklastele, et Valgevene toetab sõjas Ukraina vastu Venemaad ning seetõttu tuleb Minski autoritaarsetele võimudele kehtestada samuti kõige karmimaid sanktsioone.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles