Suri Venemaa esimene riigisekretär Gennadi Burbulis

Copy
Gennadi Burbulis Moskvas 16. august 2021.
Gennadi Burbulis Moskvas 16. august 2021. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP/Scanpix

Pühapäeval suri 77 aasta vanuses Venemaa esimene riigisekretär Gennadi Burbulis, ütles Interfaxile tema pressiesindaja Andrei Markov.

Markovi sõnul oli Burbulise surm ootamatu.

«Ta ei olnud haige, ta tundis end suurepäraselt ja lihtsalt osales IX ülemaailmsel Bakuu foorumil, kus arutati teemat »Oht globaalsele maailmakorrale«,» ütles ta.

Burbulist peeti Vene presidendi Boriss Jeltsini kaaskonna ajukeskuseks.

Aastal 1991 juhtis ta Jeltsini valimiskampaaniat ning allkirjastas Venemaa nimel NSV Liidu laialimineku ja Sõltumatute Riikide Ühenduse loomise Belovežje leppe. Aastatel 2001 kuni 2007 kuulus Burbulis Novgorodi oblasti esindajana föderatsiooninõukokku.

Valgevenes Viskulis allkirjastati 8. detsembril 1991. aastal Sõltumatute Riikide Ühenduse (SRÜ loomise) Białowieża ehk Belovežje lepped. Neis oli juttu NSV Liidu kui rahvusvahelise õiguse subjekti ja geopoliitilise tegelikkuse olemasolu lõpetamisest ning ühtlasi teatati SRÜ loomisest.

Lepingule kirjutasid alla kolme liiduvabariigi kõrgeimad ametiisikud ja valitsusjuhid Boriss Jeltsin ja Gennadi Burbulis (Vene NSFV), Stanislav Šuškevitš ja Vjatšeslav Kebitš (Valgevene NSV), Leonid Kravtšuk ja Vitold Fokin (Ukraina NSV).

Šuškevitš ja Kravtšuk surid mai esimeses pooles nädalase vahega. Kebitš suri 2020. aasta detsembris, Jeltsin 2007. aasta aprillis. Belovežje lepetele allkirja andnud kuuikust on elus veel vaid Fokin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles