Taani süüdistab kolme inimest terrorirünnakute kavandamises

Copy
Taani politsei 4. veebruar 2022.
Taani politsei 4. veebruar 2022. Foto: CLAUS BECH/AFP/Scanpix

Kolmele inimesele on esitatud terrorismisüüdistus relvade ja pommi valmistamiseks vajalike vahendite hankimise eest, "mida kasutada terrorirünnakuks teadmata kohas kas Taanis või välismaal", ütles esmaspäeval kuningriigi prokurör.

Kahtlusalused olid kaks meest ja naine kolmekümnendais aastais, kes võeti kinni 2021. aasta veebruaris ning kes on jätkuvalt kohtuistungieelses kinnipidamises. Taani praktika järgi ei avalda politsei isikuandmeid uurimise selles faasis.

«Meie hinnangul ebaõnnestusid (rünnaku ellu viimise) plaanid, sest politsei võttis (kahtlusalused) kinni,» ütles Kopenhaageni linna prokurör Lise Lotte Nilas avalduses.

Kavatsetud terrorirünnaku süüdistuse kõrval sai kolmik süüdistuse ka terroristlike tegevuste rahastamises, kandes raha üle inimesele, keda on alust seostada rahvusvahelise terrorivõrgustikuga Islamiriik.

Kui kolmik kohtus süüdi mõistetakse, võib kohtunik neile määrata eluaegse vangistuse, mis Taanis tähendab tegelikkuses tavaliselt 16 aasta pikkust vangistust.

Naisel on topeltkodakondsus ning prokurör taotleb kohtult luba jätta ta ilma Taani kodakondsusest ning saata ta jäädavalt Taanist välja. Prokurörid taotlevad samuti kinnipeetud meeste maalt välja saatmist.

Kõik kolm astuvad kohtupinki Holbækis, mis jääb pealinnast Kopenhaagenist umbes 50 kilomeetri kaugusele läände.

Protsess algab 22. augustil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles