ÜRO järjekordne lepituskatse Liibüas ei toonud läbimurret

Copy
Inimesed lehvitavad Liibüa lippe, et tähistada 2011. aastal endise presidendi Moammar Gaddafi kukutanud ülestõusu 11. aastapäeva Märtrite väljakul Liibüa pealinnas Tripolis.
Inimesed lehvitavad Liibüa lippe, et tähistada 2011. aastal endise presidendi Moammar Gaddafi kukutanud ülestõusu 11. aastapäeva Märtrite väljakul Liibüa pealinnas Tripolis. Foto: Yousef Murad/AP Photo/Scanpix

Liibüa pikaajalise konflikti osapooled viisid esmaspäeval lõpule järjekordse ÜRO vahendatud läbirääkimiste vooru, ilma et oleks nüüdki jõudnud kokkuleppele reeglites kaua edasi lükkunud valimiste korraldamiseks, teatas ÜRO.

Algselt 2021. aasta detsembrisse planeeritud presidendi- ja parlamendivalimised pidid viima lõpule ÜRO vahendatud rahuprotsessi pärast viimase suurema vägivallapuhangu lõppu 2019.-2020. aasta paiku.

Ent paraku ei jõutud valimisteni, peamiselt riiakate kandidaatide ja sügavate erimeelsuste tõttu valimiste juriidikast, mille suhtes polnud rivaalitsevad võimukantsid riigi ida- ja lääneosas ühel meelel.

Pealinnas Tripolis paikneva Kõrge Riiginõukogu ja Ida-Liibüas asuva parlamendi esindajad alustasid Egiptuse pealinnas Kairos enam kui nädal tagasi läbirääkimisi, ent tulutult.

«Kolmas ja viimane voor kõnelusi Ühise Esindajatekoja ja Kõrge Riiginõukogu Liibüa Konstitutsioonilise Raja Komitee vahel jõudsid 20. juuni varahommikul lõpule,» ütles ÜRO kõrgeim ametnik Liibüa küsimustes Stephanie William.

Tema sõnul on osapooled erimeelsusel valimisteni viiva üleminekuaja pikkuses.

Williams tõi samas esile, et pooled jõudsid suuresti konsensusele uue põhiseaduse mustandi keerulistes peatükkides ning ta tänas neid pingutuste eest.

Williams kutsus esindajaid kohtuma uuesti kümne päeva jooksul, et õhku jäänud teemad läbi arutada.

Tema sõnul on märkimisväärne, et Liibüa pea seitsmest miljonist elanikust 2,8 miljonit olid end registreerinud valijaks sel haruldasel optimismiperioodil pärast 2020. aasta oktoobris kehtestatud relvarahu.

Poliitiline vastasseis on üha süvenenud alates märtsist, kui parlament nimetas ametisse uue valitsuse, millega vahetati välja üleminekuvalitsuse liider Abdulhamid Dbeibah, põhjendades seda viimase mandaadi aegumisega.

Ent Dbeibah keeldus võimu üle andmast kellelegi teisele kui seaduslikult valitud valitsusele.

Pärast seda, kui maikuus ebaõnnestus sisenemine Tripolisse ja leidis aset relvastatud vastasseis, paigutas rivaalitsev valitsus oma peakorteri kaugemale itta Sirtesse, mis on Liibüa endise diktaatori Muammar Gaddafi sünnilinn. Gaddafi kukutamine NATO-toetatud ülestõusuga paiskas riigi sügavasse kriisi ja aastatepikkusesse vägivaldsesse kaosesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles