Patrušev: tõotan Leedule blokaadi eest karme vastumeetmeid (5)

Copy
Nikolai Petrušev.
Nikolai Petrušev. Foto: Maxim shemetov / REUTERS / Scanpix

Venemaa julgeolekunõukogu sekretär Nikolai Patrušev ütles täna, et Moskva vastab peagi Vilniuse otsusele kehtestada Kaliningradi oblastile transpordiblokaad ning leedulased saavad tõsiselt tunda nende meetmete tagajärgi.

«Venemaa vastab sellisele vaenulikule tegevusele kindlasti. Vastumeetmed töötatakse välja ametkondadevahelises formaadis ja need võetakse kasutusele lähiajal. Nende tagajärjed avaldavad Leedu elanikkonnale tõsist halba mõju,» ütles Patrušev Kaliningradis Loode-Venemaa riikliku julgeoleku päevakajalisi küsimusi arutaval kohtumisel.

Tema sõnul kujuneb olukord piiriringkonnas «Põhja-Atlandi bloki sõjalise ja luure Venemaa riigipiiri lähedase kohaloleku suurendamise kontekstis, samuti Lääne enneolematu poliitilise, teabe- ja majandussurve oludes».

«Selle viimane näide on lääneriikide ettepanekul Leedu kehtestatud blokaad suure kaubarühma transiidile selle ala kaudu Kaliningradi oblastisse, rikkudes nii rahvusvahelise õiguse norme ja põhimõtteid,» ütles Patrušev.

Tema sõnul see «näitab, et usaldada ei saa mitte ainult Lääne suulisi, vaid ka kirjalikke avaldusi».

Kaliningradi oblasti kuberner Anton Alihhanov andis reedel teada Leedu Raudtee teatest Kaliningradi raudteele, et Leedu pool lõpetab alates 18. juunist «Kaliningradi oblastisse ja sealt tagasi suure nimekirja kaupade veo, mille suhtes kehtivad Euroopa sanktsioonid».

Alihhanovi sõnul puudutab see esialgsetel hinnangutel 40 kuni 50 protsenti kogu transiitkaubast. Jutt käib ehitusmaterjalidest, tsemendist, metallist ja muudest olulistest kaupadest.

Eile kutsuti Leedu ajutine asjur Virginija Umbrasienė Venemaa välisministeeriumisse.

«Diplomaatilise esinduse juhile avaldati teravat protesti Vilniuse keelu tõttu suure hulga kaupade raudteetransiidiks läbi Leedu Kaliningradi oblastisse, mille Vilnius kehtestas ilma Venemaad eelnevalt teavitamata, ning nõuti nende piirangute viivitamatut tühistamist,» seisis Venemaa välisministeeriumi veebilehel.

Ministeerium teatas selle tõttu, et kui lähitulevikus kaubatransiiti Kaliningradi oblasti ja ülejäänud Venemaa vahel Leedu kaudu täielikult ei taastata, jätab Venemaa endale õiguse astuda samme oma riigi huvide kaitseks.

Leedu teatas omakorda, et ei kehtesta ühepoolseid piiranguid, sest kõnealune keeld on ette nähtud EL-i sanktsioonidega, mis kehtestati Venemaale selle tegevuse tõttu Ukrainas.

«Leedu kaudu Kaliningradi oblastisse ja sealt tagasi jätkub reisijate ja kaupade vedu, mille suhtes EL-i sanktsioonid ei kehti. Leedu ei ole kehtestanud transiidile ühepoolseid, individuaalseid ega täiendavaid piiranguid. Leedu rakendab järjekindlalt EL-i sanktsioone, millel on eri üleminekuperioodid ja jõustumiskuupäevad,» teatas Leedu välisministeerium eile.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles