Ukrainale kandidaadistaatuse andmisele pole vastu ükski EL-i riik (1)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (vasakul) ja prantsuse president Emmanuel Macron.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (vasakul) ja prantsuse president Emmanuel Macron. Foto: Ludovic Marin / AP / Scanpix

Euroopa Liidu ametnikud ütlesid tänase tippkohtumise eel, et mitte ükski bloki 27 liikmesriigist ei ole vastu Ukrainale kandidaadistaatuse andmisele.

Euroopa Komisjon tegi läinud nädalal ettepaneku anda Ukrainale kandidaatriigi staatus, mis on esimene samm aastatepikkusel teel EL-iga ühinemise poole.

Neljapäeval algaval kahepäevasel tippkohtumisel kiidetakse kandidaadi staatuse andmine Ukrainale ja Moldovale ning läbirääkimiste alustamine tõenäoliselt heaks.

«Pole ühtainumastki riiki, millel ettepanekuga probleeme oleks,» ütles Luksemburgi välisminister Jean Asselborn kohtumisel EL-i kolleegidega oma riigi pealinnas.

Euroopa Liit kehtestab Ukrainale ja Moldovale tingimused seoses kohtureformi, korruptsioonitõrje ja muude probleemidega, enne kui läbirääkimisi ametlikult alustatakse.

Tõenäosus, et Ukrainale uks avatakse kasvas, kui sellele avaldasid läinud nädalal Kiievi-visiidil kindlat toetust Prantsusmaa, Saksamaa ja Itaalia juhid.

Kõhklevamad riigid, nagu Holland ja Taani on teatanud, et toetavad otsust, kui toonitatakse reformide vajalikkust.

«Tahame aidata ukrainlastel jõuda Euroopa unelmani ja kandidaadistaatuse andmine on samm ning julgustus selles suunas,» ütles Taani välisminister Jeppe Kofod. «Samuti on tõsi, et täita tuleb väga palju kohustusi.»

Päriselt liikmeks saamine võib võtta veel aastaid või lausa aastakümneid.

Gruusiale, mis samuti liikmesust taotles, öeldakse tõenäoliselt, et see peab kandidaadiks saamiseks rohkem reforme läbi viima.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles