Leedu peaminister: mingit Kaliningradi blokaadi ei ole

BNS
Copy
Leedu Peaminister Ingrida Šimonytė.
Leedu Peaminister Ingrida Šimonytė. Foto: TOMS KALNINS/EPA/Scanpix

Leedu ei tõlgenda Euroopa Liidu sanktsioone omapäi ega blokeeri Kaliningradi oblastit, ütles peaminister Ingrida Šimonytė.

«Mingit Kaliningradi blokaadi ei ole, lihtsalt eelmisel nädalavahetusel kehtestati osale nn sanktsioonipaketti kuuluvatele kaupadele, eelkõige terasele ja mustmetallile sanktsioonid, ning raudtee kliente või lepinguosalisi teavitati nendest sanktsioonidest, et neid ei tohi läbi Leedu vedada,» ütles Šimonytė seimis ajakirjanikele.

«Kõiki muid sanktsioneerimata või veel sanktsioneerimata kaupu, samuti reisijaid, mille kohta on Euroopa Liidu, Venemaa ja Leedu vahel sõlmitud erileping, veetakse edasi,» lisas ta.

Šimonytė sõnul annab Leedu heast tahtest tunnistust üles ütlemata reisijateveo leping oludes, kus Venemaa ei saanud riigi pankadele kehtestatud rahvusvaheliste sanktsioonide tõttu selle eest tasuda.

«Sel ajal tuli ette olukordi, kus näiteks teatud pankadele kehtestatud piirangute tõttu ei saanud Venemaa reisijateveo eest tasuda, mis olnuks vormiline põhjus leping üles öelda, kuid vedu jätkus, jätkasime lepingu järgimist, leiti finantsasutused, mille kaudu oli võimalik võlg ära maksta,» ütles peaminister.

Moskva teatas esmaspäeval, et transiidipiirangud rikuvad rahvusvahelisi lepinguid ja nõudis Leedult teatud kaupade Kaliningradi oblastisse raudteetransiidi keelu tühistamist, samas kui Vilnius ütles, et ta ei ole ühepoolseid piiranguid kehtestanud ja keeld on ette nähtud EL-i sanktsioonidega.

Šimonytė suhtus Venemaa süüdistustesse rahvusvaheliste lepingute rikkumises irooniaga, sest see riik on ise rikkunud enamikku lepingutest.

«Venemaa retoorika ei tundu mulle uus ja me ei kuule seda esimest päeva, irooniline on kuulda retoorikat rahvusvaheliste lepingute rikkumiste kohta riigilt, mis, ma isegi ei tea, millist rahvusvahelist lepingut rikkunud ei ole,» ütles Šimonytė.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles