USA seadusandjad leppisid kokku parteideüleses relvaohutuse eelnõus

Copy
Senati enamuse liider, New Yorgi osariigi demokraadist senaator Chuck Schumer vestleb 21. juunil ajakirjanikega Kaptiooliumil.
Senati enamuse liider, New Yorgi osariigi demokraadist senaator Chuck Schumer vestleb 21. juunil ajakirjanikega Kaptiooliumil. Foto: MARY F. CALVERT / REUTERS / Scanpix

USA senaatorid avalikustasid teisipäeval seaduseelnõu, mille eesmärk on ohjeldada ühiskonda laastavat epideemilist tulirelvavägivalda; ehkki eelnõu käsitleb vaid mõningaid vajalikke reforme, on tegu siiski esimese märkimisväärse riikliku tasandi tulirelvade kontrollimise mehhanismiga terve põlvkonna jooksul.

Mitu nädalat eelnõu sõnastuse kallal töötanud parteideülene parlamendirühm väljendas enesekindlust, et eelnõu saab piisavalt toetust mõlemalt suurparteilt ning jõuab juba järgmisel nädalal allkirjastamiseks president Joe Bideni lauale.

«Parteideülene tulirelvade ohutuse seadusandlus on edusamm ja aitab päästa elusid. Ehkki see ei ole kõik, mida me tahame, on antud seadus hädasti vajalik,» ütles senati demokraatide liider Chuck Schumer avalduses.

Seadusandjad seisid silmitsi tiksuva kellaga, mõistes hästi, et venima jäämine eelnõuga võib summutada ajakajalisuse, mille vallandasid maikuus aset leidnud massitulistamised - Texase osariigis Uvaldes sai surma 19 last ja kaks õpetajat ning New Yorgi osariigis Buffalos tapeti supermarketis 10 mustanahalist.

Viimati muudeti riiklikul tasandil tulirelvade kontrollimise seadusandlust 1994. aastal, kui keelustati ründevintpüsside tsiviilkäibe jaoks tootmine ning samuti suure mahutavusega laskemoona salved.

Ent paraku kaotas seadus jõu kümmekond aastat hiljem ning sestsaadik ei ole õnnestunud läbi suruda tõsiseid katseid seadust reformida.

Senaatorite parteideülene parlamendirühm leppis 12. juunil kokku raamistikus, mis näeb ette täiendavaid taustakontrolle ostjatele, kes on nooremad kui 21 eluaastat ning lisaks ka rahastust vaimse tervise ja koolide ohutuse programmidele.

Seaduseelnõu kutsub üles ka toetama rahaliselt osariike ning julgustama neid vastu võtma niinimetatud «punase lipu» seadusi, mis näeksid ette tulirelvade äravõtmist inimestelt, kelles nähakse ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles