USA vandekohus: Bill Cosby ahistas 1970-ndatel seksuaalselt teismelist

Copy
Judy Huth Santa Monica kohtuhoone ees.
Judy Huth Santa Monica kohtuhoone ees. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / Scanpix

USA California osariigi vandekohus leidis teisipäeval, et tuntud meelelahutaja ja koomik Bill Cosby ahistas 1970-ndatel seksuaalselt toona teismelist tüdrukut Playboy Mansioni villas.

Tänaseks 64-aastane Judy Huth sai valuraha 500 000 dollarit, kui vandekohtunikud otsustasid, et Cosby oli teda ahistanud 1975. aastal, mil naine oli vaid 16-aastane.

Juhtum on ainus süüdistajatele edukalt lõppenud kohtuasi 84-aastase Cosby vastu, keda on süüdistatud oma kuulsuse ärakasutamises aastakümnete kestel naiste vastu.

Kaks nädalat kestnud tsiviilhagi istungitel, millel Cosby ise ei viibinud, ütlesid advokaadid, et koomik saatis Huthi ja neiu toona 17-aastast sõpra Donna Samuelsoni tuntud erootikamagnaadi Hugh Hefneri villasse pärast seda, kui oli nendega tutvunud võtteplatsil.

Vandekohus kuulis, kuidas ajal, mil Huth jäi Cosbyga kahekesi, hakkas näitleja teismelist suudlema ning püüdis talle kätt riiete alla libistada. Seejärel oli Cosby väidetavalt tõmmanud maha oma püksid ja sundinud Huthi tema peal «seksuaalakti» tegema.

Advokaat Nathan Goldberg ütles, et pikki aastaid oli Huth mälestusi sellest kohtumisest alla surunud, ent see kerkis taas esile, kui teised naised hakkasid Cosbyt süüdistama nende seksuaalses ründamises.

Algselt esitas Huth hagi Cosby vastu 2014. aasta detsembris, ent juhtum pandi pausile, kui mitmed teised kriminaaluurimised aset leidsid.

Tsiviiljuhtumis näidati videolõiku Cosbyst 2015. aastal, mil ta eitas rünnakut.

Cosby advokaadid tõid välja rea ebakõlasid Huthi loos, seal hulgas viidates ka asjaolule, et mõlemad teismelised veetsid pärast väidetavat ahistamist villas veel täiendavalt 12 tundi.

Samuti väitsid Cosby advokaadid, et Huth oli algselt rääkinud, et rünnak leidis aset 1974. aastal, kui ta oli 15 aasta vanune, ent hiljem ütles, et asi leidis aset aasta hiljem.

Juhtumit ei uuritud kunagi kriminaaljuurdlusena, kuna piirangute statuut oli möödunud selleks ajaks kui Huth politseiga rääkis.

California seaduste kohaselt on täiskasvanuil, kes ütlevad, et neid väärkoheldi seksuaalselt alaealistena, ent on alles hiljuti mõistnud tekitatud kahju ulatust, algatada tsiviilhagi aastaid pärast seda, kui piirangute statuut on tavapärases mõttes aegunud.

Cosby oli 20. sajandi lõpukümnenditel ameerika popkultuuri üks tuntumaid meelelahutajaid ning mängis sõbralikku pereisa Cliff Huxtable'it komöödiasarjas «The Cosby Show», mis jooksis aastail 1984 kuni 1992.

Kuid aastate jooksul on umbes 60 naist, paljud neist omaaegsed noored näitlejannad ja modellid, nimetanud Cosbyt avalikult kaalutlevaks sariahistajaks, kes nelja aastakümne kestel jootis pidevalt oma ohvritele sisse uinuteid ja alkoholi eesmärgiga nendega magada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles