Afganistani idaosas hukkus maavärinas ligi tuhat inimest

Copy
Afgaani mees Kabulis, 14. juunil 2022. Pilt on illustreeriv.
Afgaani mees Kabulis, 14. juunil 2022. Pilt on illustreeriv. Foto: AHMAD SAHEL ARMAN / AFP / Scanpix

Afganistani idaosas täna hommikul toimunud maavärinas hukkus vähemalt 920 inimest, kinnitasid võimud.

Surmajuhtumite arv on kasvanud vähemalt 920-ni, ütles Afganistani hädaolukordade aseminister.

«Praeguse informatsiooni järgi on märtriks saanud (hukkunud) vähemalt 920 inimest ja 600 on saanud viga,» ütles pressikonverentsil Sharafuddin Muslim.

Teated Paktika provintsi tabanud maavärina kohta magnituudiga 6 on napid muuhulgas seetõttu, et rahvusvaheline kogukond on pärast Talibani võimuhaaramist mullu augustis riigist suurel määral lahkunud.

Arvatavasti komplitseerib see päästetöid 38 miljoni elanikuga riigis.

Riiklik uudisteagentuur Bakhtar teatas, et päästjad lähenesid piirkonnale helikopteritel. Uudisteagentuuri juht Abdul Wahid Rayan kirjutas Twitteris, et Paktikas hävis 90 eluhoonet ning arvatavalt on kümned inimesed varemetesse lõksu jäänud.

Ülesvõtted, mis on Pakistani piiri ääres asuvast Paktika provintsist tehtud, näitavad ohvrite äraviimist helikopteritel. Samuti on üles võetud hävitatud kivimaju, kust ellu jäänud maavärinaohvrid püüavad välja pääseda.

«Raske maavärin raputas nelja Paktika provintsi piirkonda, tappes ja vigastades sadu meie kaasmaalasi ning hävitades kümneid maju,» kirjutas Talibani valitsuse esindaja Bilal Karimi Twitteris. «Kutsume kõiki abiorganisatsioone üles saatma viivitamatult piirkonda abimeeskonnad, et vältida edasist katastroofi.»

Naaberprovintsi Khosti võimude sõnul on ka neil arvatavasti kümneid vigastatuid ja surnuid, ütles Rayan.

Pakistani meteoroloogiateenistus mõõtis maavärina magnituudiks 6,1. Värinad olid tunda ka Pakistani pealinnas Islamabadis ning Punjabi provintsi idaosas.

Euroopa seismoloogiaameti EMSC järgi ulatus maavärin enam kui 500 kilomeetri kaugusele ja seda said tunda 119 miljonit inimest Afganistanis, Pakistanis ja Indias.

Afganistanis ja teistes Lõuna-Aasias riikides, mida läbib Hindukuši mäestik, on laastavad maavärinad sagedased. Purustuste mõju suurendab halb ehituskvaliteet.

2015. aastal nõudis tugev maavärin Afganistanis ja Põhja-Pakistanis vähemalt 200 inimese elu, 2002. aastal hukkus Põhja-Afganistani raputanud maavärinas umbkaudu tuhat inimest. Kõige ohvriterohkem oli 1998. aasta maavärin magnituudiga 6,1, mis tabas riigi kirdeosa ja nõudis vähemalt 4500 inimese elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles