Piirideta Arstid: valimatu vägivalla tase Ukrainas on šokeeriv (1)

Copy
Ukraina, Irpin 16. juuni 2022.
Ukraina, Irpin 16. juuni 2022. Foto: Dominika Zarzycka/SOPA Images via ZUMA Press Wire/Scanpix

Meditsiiniandmete ja patsientide juttude põhjal on näha, et Ukrainas hoolitakse šokeerivalt vähe sõja jalgu jäänud tsiviilelanike säästmisest ja vägivalla eest kaitsmisest, ütles ühendus Piirideta Arstid (MDF) kolmapäeval.

Pärast Vene vägede sissetungi Ukrainasse haiglarongi saatnud humanitaarorganisatsioon ütles, et nähtud patsiendid ja nende vigastused annavad olukorrast väga masendava pildi.

«Ukraina sõda peetakse ennekuulmatu vähese huviga tsiviilelanike eristamise ja kaitsmise vastu,» ütles MSF avalduses ja lisas, et üle 40 protsendi rongi jõudnud haavatutest on vanemad inimesed ja lapsed.

Nad tulevad plahvatushaavade, traumadest põhjustatud amputeerimiste, šrapnelli- ja kuulihaavadega, ütles ühendus. «See näitab, et tsiviilelanike kaitsmisest ei hoolita, mis on rahvusvahelise humanitaarseaduse tõsine rikkumine.»

MSF evakueeris 31. märtsist 6. juunini rongiga Ida-Ukraina sõjatsoonidest riigi ohutumate piirkondade haiglatesse 653 patsienti.

Paljud jutustasid 20–30 tundi kestva reisi jooksul meeskonnale oma loo. «Enamik inimesi, kellega räägiti sellest, kes on nende vigastustes süüdi, osutasid Vene ja Venemaa toel võitlevatele vägedele,» ütles MSF.

Patsiendid jutustasid, kuidas neid evakueerimise ajal tulistati, kuidas elurajoone valimatult pommitati ja vanainimeste kallal vägivalda tarvitati.

«Meie patsientide haavad ja nende räägitud lood näitavad kahtluseta, millisel šokeerival tasemel kannatusi põhjustab selles sõjas tsiviilelanikele valimatu vägivald,» ütles MSF-i kriisikoordinaator Christopher Stokes. Tema sõnul on paljud vigastused saadud elurajoonide pommitamisel.

«Me ei saa küll osutada tahtele rünnata just nimelt tsiviilsihtmärke, aga massiliselt raskerelvade kasutamine tiheda asustusega aladel tähendab, et elanikke tapetakse ja haavatakse paratamatult ja seega teadlikult,» ütles Stokes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles