Hispaania langetab inflatsiooni mõju leevendamiseks elektrimaksu (1)

Copy
Hispaania peaminister Pedro Sánchez esimesel täiskogu istungil pärast Andaluusia valimisi.
Hispaania peaminister Pedro Sánchez esimesel täiskogu istungil pärast Andaluusia valimisi. Foto: Eduardo Parra/Contacto via ZUMA Press / Scanpix

Hispaania langetab elektri käibemaksu poole võrra, et kaitsta tarbijaid kiireneva inflatsiooni eest, mida on põhjustanud Vene invasioon Ukrainasse, ütles kolmapäeval peaminister Pedro Sánchez.

Teade järgneb Sáncheze sotsialistidele valusale valimiskaotusele pühapäevastel regionaalvalimistel partei kauaaegses kantsis Andaluusias.

Sánchez ütles parlamendile, et käibemaksu langetamine kümnelt protsendilt viiele kiidetakse heaks laupäeval valitsuse erakorralisel istungil.

Läinud aastal langetas valitsus elektri käibemaksumäära hinnakasvu mõju leevendamiseks 21 protsendilt kümnele.

Nüüdne langetus on osa laiemast laupäeval vastu võetavast paketist, millega tahetakse kaitsta tarbijaid inflatsiooni eest, mis kiirenes mais 8,7 protsendini. Teiste meetmete üksikasju valitsus veel avaldanud ei ole.

Märtsis kiideti heaks esimene mitme miljardi eurone pakett äride ja tarbijate kaitsmiseks hinnakasvu eest.

Tööminister Yolanda Díaz on teinud ettepaneku langetada ühistranspordi kuupileti hinda 50 protsendi võrra ja pakkuda 300 eurot toetust hinnakasvust enim mõjutatud inimestele.

«Inflatsioon on andnud peredele valusa hoobi... valitsus on tegutsenud kiiresti ja otsustavalt, kuid sellest ei ole piisanud,» säutsus ta Twitteris.

Andaluusia valimistel võitis ülekaalukalt Konservatiivne Rahvapartei (PP), mis sai 109-kohalises regionaalparlamendis 55 kohta, lubades sel üksinda valitseda.

Sotsialistid said riigi rahvarohkeimas piirkonnas vaid 30 mandaati, mis on erakonna aegade halvim tulemus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles