«Piirideta reporterid»: Ukraina fotograafi Maksõm Levini tapsid Vene sõdurid

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Ukraina fotograaf ja dokumentalist Maksõm Levin.
Ukraina fotograaf ja dokumentalist Maksõm Levin. Foto: GENJA SAVILOV/AFP/SCANPIX

Ukraina fotoreporteri Maksõm Levini ja teda saatnud Ukraina sõduri tapsid pärast ülekuulamist ja piinamist tõenäoliselt Vene armee sõdurid, kirjutab Venemaa sõltumatu uudistelehekülg Meduza viitega ühenduse «Piirideta reporterid» uurimisele.

Mõlemad mehed jäid kadunuks tol hetkel Vene vägede kontrolli all olnud Kiievi oblasti Butša rajooni metsas 13. märtsil, kui läksid otsima fotograafi paar päeva varem kaduma läinud drooni.

Nende kuulihaavadega surnukehad leiti 1. aprillil.

Mõrva asjaolusid selgitades käisid «Piirideta reporterid» muu hulgas metsas, kust surnukehad leiti, analüüsisid politsei tehtud fotosid ning kogutud asitõendeid.

Maks Levini põlenud autol loendati kokku 14 kuuliauku. Samuti leidsid uurijad väidetavalt Levinit tabanud kuuli ja erinevaid jälgi, mis viitasid Vene sõdurite kohalolekule: võimalikku DNA-d sisaldavaid toidupakendeid ja plastikust söögiriistu.

Uurijate ühe hüpoteesi järgi võisid drooni otsinud mehi märganud Vene sõdurid pidada neid Ukraina sõjaväelasteks ja avada tule ning seejärel panna nii surnukehad kui ka masina põlema.

Teise versioonina peeti võimalikuks, et Vene sõdurid peatasid Levini ja tema kaaslase auto, viisid nad ülekuulamisele ning seejärel tapsid mõlemad ja põletasid asitõendid.

Oletatakse, et mõrvaga on seotud samal ajal piirkonnas viibinud Venemaa 106. õhudessantdiviisi sõdurid või eriüksuslased.

Levin on üks 32-st Ukrainas hukkunud ajakirjanikust

Fotoreporter Maks Levin (s 1961) tegi aastaid koostööd erinevate Ukraina meediaväljaannetega, samuti Reutersi, Associated Pressi ning BBC-ga.

Kontakt temaga kadus selle aasta 13. märtsil. Levini kuulihaavadega surnukeha leiti 1. aprillil Kiievi lähistel asuvast Butša rajooni metsast.

2014. aastal pääses ta napilt eluga sissepiiratud Ilovaiskist Donetski oblastis, kus käisid lahingud Venemaa toetatud nn separatistide ja Ukraina vägede vahel.

Ukraina võimude ja «Piirideta reporterid» teatel on alates Venemaa sissetungi algusest Ukrainasse 24. veebruaril saanud surma 32 ajakirjanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles