EL karmistab tööõiguse- ja keskkonnastandardeid kaubanduslepetes

Copy
ELi kaubandusvolinik Valdis Dombrovskis.
ELi kaubandusvolinik Valdis Dombrovskis. Foto: Stephanie Lecocq/EPA/Scanpix

Euroopa Liit teatas, et kehtestab tulevastes kaubanduslepetes rangemad reeglid keskkonnakaitse ja tööõiguste osas.

Osa EL-i liikmesriike on aina enam mures, et kaubanduskõnelused riikidega nagu Austraalia ja Indoneesia on takerdunud, kuna liikmesriikidel nagu Prantsusmaa on kahtlusi vabakaubanduse hüvede osas.

Kaubanduslepete kriitikute sõnul ei tee EL piisavalt, et tagada rahvusvahelisi tööõiguse standardeid ega Pariisi kliimaleppes ette nähtud kohustuste järgimist.

Murede leevendamiseks teatas Euroopa Komisjon, et annab endale volituse kehtestada imporditolle riikidele, mis rikuvad kaubanduslepete protokolle tööõiguste ja kliimakaitse kohta.

«Peame tagama, et jätkusuutlikkuse lubadused EL-i kaubanduslepetes ei jää vaid paberile: neid tuleb päriselt täita,» ütles komisjoni kaubandusvolinik Valdis Dombrovskis.

«Seega, kui sõlmite meiega lepingu, peavad meil olema vahendid tagamaks, et te enda lubatut täidate,» lisas ta.

Protokolliga peaksid nõustuma leppe mõlemad osapooled, mis võib olla aga raskesti seeditav riikidele, millega EL praegu läbirääkimisi peab, nende seas India, Indoneesia, Uus-Meremaa ja Austraalia.

Euroopa Liidul on viimastel aastatel olnud raskusi kõigi 27 liikmesriigi toetuse saamisega kaubanduslepetele, mille sobitamine oli kord bloki peamine tegevusala.

Prantsusmaale valmistab iseäranis suurt muret lepe Lõuna-Ameerika kaubandusblokiga Mercosur, millele pole veel allkirja antud, kuna mitu riiki nõuavad Brasiilialt kindlat lubadust Amazonase vihmametsa mitte raadata.

«Me blokeerime Mercosuri lepet ja jätkame selle blokeerimist, sest see ei vasta kestlikkuse standarditele, mida me ootame,» ütles Prantsuse kaubandusminister Franck Riester.

Samas kiitis ta komisjoni nüüdset ettepanekut, mis lubaks vaadata tulevasi kaubandusleppeid uuest perspektiivist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles