Itaalia parlament avaldas Draghi Ukraina-poliitikale toetust (2)

Copy
Itaalia peaminister Mario Draghi.
Itaalia peaminister Mario Draghi. Foto: Roberto Monaldo/Zumapress.com/Scanpix

Itaalia seadusandjad avaldasid täna ülekaalukat toetust peaminister Mario Draghi poliitikale Ukraina suunal, ehkki tema koalitsiooni suurim partner päev varem küsimuse tõttu lõhenes.

Draghi on võtnud Vene invasiooni osas karmi positsiooni ning saatnud Kiievile relvi, toetanud sanktsioone Moskvale, hoolimata Itaalia sõltuvusest Vene gaasist ja toetanud Ukraina taotlust ühineda Euroopa Liiduga.

Samas on see põhjustanud vastuolusi tema koalitsioonivalitsuses, mis tuli ilmsiks teisipäeval, kui lõhenes parlamendi suurim erakond Viie Tähe Liikumine (M5S).

Välisminister Luigi Di Maio teatas, et astub erakonnast välja, kuna see on võtnud Ukraina osas «ebamäärase» positsiooni ajal, mil Lääne ühtsus on esmatähtis.

Uude ühendusse «Koos Tuleviku Nimel» järgnes temaga umbes 60 seadusandjat ehk veidi üle veerandi M5S-i liikmetest parlamendis.

Lõhe ähvardab lüüa kõikuma hapra jõudude tasakaalu Draghi valitsuskoalitsioonis aasta enne üldvalimisi ja ajal, mil itaallased on kimpus kiireneva inflatsiooniga.

Kolmapäevane hääletus näitab aga, et parlament endiselt toetab peaministrit: esindajatekojas avaldas valitsuse Ukraina-poliitikale toetust 410 saadikut ja vastu oli 29, ehkki paluti ka, et seadusandjad saaks anda rohkem sisendit.

Teisipäeval avaldas poolehoidu ka senat.

«Ühtsus on neil hetkedel oluline, kuna otsused, mida langetada tuleb, on äärmiselt rasked,» ütles Draghi enne hääletust.

Euroopa Keskpanga (ECB) endine juht ütles ka, et need, kes temaga ei nõustu, kutsuvad Kiievit sisuliselt alla andma.

«On fundamentaalne erinevus nende kahe perspektiivi vahel. Üks on minu oma: Ukraina peab end kaitsma ja sanktsioonid ning relvade saatmine teenib seda eesmärki,» ütles Draghi, pälvides aplausi.

«Teine perspektiiv on teistsugune. Ukraina ei tohi end kaitsta, me ei tohiks kehtestada sanktsioone, saata relvastust, Venemaa on liiga tugev, miks me peaks talle vastu hakkama, las Ukraina annab alla.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles