Macroni sõnul on opositsioon tähtsamatel teemadel valmis koostööks

Copy
Emmanuel Macron pühapäevastel valimistel.
Emmanuel Macron pühapäevastel valimistel. Foto: JACOVIDES / POOL/SIPA

Prantsusmaa president Emmanuel Macron teatas kolmapäeval, et opositsioonirühmad on pärast seda, kui tema partei parlamendienamuse kaotas, andnud märku oma valmisolekust teha tema valitsusega koostööd «peamistel teemadel».

«Nad on valmis edasi liikuma sellistel olulistel teemadel nagu elukallidus, töökohad, energia, kliima ja tervishoid,» ütles Macron televisioonis edastatud pöördumises.

Pärast valimisi kolm päeva kestnud vaikust välistas Macron telepöördumises rahvale rahvusliku ühtsuse valitsuse, kuid suhtus edasiminekuvõimalustesse optimistlikult, kuigi konkreetseid lahendusi ei pakkunud.

«Prantsusmaa poliitilised jõud peavad kollektiivselt õppima teistmoodi valitsema ja seadusi looma. Tehes kompromisse, täiendusi ja muudatusi, kuid tehes seda täieliku läbipaistvusega ja rahvusliku ühtsuse huvides,» rääkis Macron.

President möönis, et valitsev koalitsioon ei saavutanud üldist enamust ja «peab laienema kas koalitsioonilepingu sõlmimise või eelnõude kaupa enamuste loomisega».

Macron välistas samas igasuguse katse luua «rahvusliku ühtsuse valitsus», sest presidendi hinnangul pole selline samm ei ole praegusel hetkel õigustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles