Briti peaminister arutas Rwanda presidendiga kahe riigi migrandilepet

Copy
Suurbritannia peaminister Boris Johnson kohtus Rahvaste Ühenduse valitsusjuhtide tippkohtumise raames ka Rwanda presidendi Paul Kagamega.
Suurbritannia peaminister Boris Johnson kohtus Rahvaste Ühenduse valitsusjuhtide tippkohtumise raames ka Rwanda presidendi Paul Kagamega. Foto: Dan Kitwood / Pool / Reuters / Scanpix

Suurbritannia peaminister Boris Johnson pidas neljapäeval Rwanda presidendi Paul Kagamega kõnelusi palju kriitikat põhjustanud migrandileppe osas.

Mõlemad riigid on kaitsnud kokkulepet, mille järgi saadab Suurbritannia sinna saabunud asüülitaotlejad edasi Rwandasse.

Riigijuhid kiitsid ÜK ja Rwanda vahelist partnerlust rände ja majandusarengu alal, mis võitleb ohtlike smugeldajate jõukudega, pakkudes inimestele võimaluse alustada turvalises riigis uut elu.

Nende kohtumine leidis aset Rahvaste Ühenduse tippkohtumise kõrvalüritusena. Kagame kohtus kolmapäeval Briti troonipärija prints Charlesiga, kes väidetavalt on nimetanud migrandilepet «kohutavaks».

Samuti on leppe hukka mõistnud inimõigusorganisatsioonid, usujuhid ja ÜRO. Teema ähvardab varjutada kogu Rahvaste Ühenduse peaministrite kohtumise (CHOGM).

London teatas kolmapäeval, et kavatseb vastu võtta seadused, mis lubaksid tal eirata Strasbourg'is asuva Euroopa Inimõiguste Kohtu (ECHR) otsuseid.

Euroopa Nõukogu egiidi all tegutsev kohus otsustas eelmisel nädalal sekkuda ning peatas asüülitaotlejatele kavandatud lennud Rwandasse.

Rahvaste Ühenduse 54-liikmeline Commonwealthi klubi koosneb peamiselt endistest Briti kolooniatest.

Ühendusele on osaks saanud kriitika Kagame juhitud Rwanda inimõigusolukorra eiramise pärast, samuti ei vaadata hea pilguga tippkohtumise korraldamisele Rwandas.

Johnson seevastu ainult kiitis Rwanda saavutusi. Ta õnnitles Kagamet erakordse sotsiaalmajandusliku arengu puhul ja rõhutas, kui hea meel oli tal viibida nende kaunis pealinnas Kigalis, teatas Downing Street.

Samuti tervitas Johnson Rwanda «moraalset seisukohta» Ukrainas käivale sõjale.

Teate kohaselt arutasid riigijuhid veel Venemaa sissetungi tagajärgi, sealhulgas toiduhindade järsku tõusu, mis Aafrika riikides tunda annab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles