Ukraina sai ELi kandidaatmaa staatuse kätte (9)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Ülemkogu ajaks kogunesid Brüsseli eurokvartalisse ka ukraina meeleavaldajad.
Ülemkogu ajaks kogunesid Brüsseli eurokvartalisse ka ukraina meeleavaldajad. Foto: Olivier Matthys / AP / Scanpix

Brüsselis Euroopa Ülemkogul viibivad ELi peaministrid ja presidendid andsid Ukrainale ja Moldovale ühenduse kandidaatmaa staatused.

«Ajalooline hetk. Tänane tähistab otsustavat sammu teie teel ELi,» kirjutas ülemkogu president Charles Michel Twitterisse, kus sellest otsusest teatas. «Meie tulevik on ühine.»

Michel koostas sel puhul eraldi nii ukrainakeelse sõnumi Ukrainale kui ka rumeeniakeelse Moldovale.

Ülemkogu juht pühendas eraldi läkituse ka Gruusiale - kolmandale pärast 24. veebruaril Ukrainas alanud Vene laiaulatuslikku agressiooni ELi kandidaatmaa taotluse esitanud riigile, kes esialgu seda tiitlit ei saa.

«Euroopa Ülemkogu on otsustanud tunnistada Gruusia Euroopa perspektiivi ja on valmis talle kandidaatmaa staatuse andma niipea, kui seatud prioriteedid on täidetud,» kirjutas Michel selles. «Ma õnnitlen gruusia rahvast. See on ajalooline hetk ELi-Gruusia suhetes: Gruusia tulevik on ELis.»

Ukrainaga seonduv oli täna pärastlõunal Brüsselis alanud ülemkogu avateema. Lisaks juba eelnevalt enim tähelepanu tõmmanud kandidaatmaa tiitli andmise küsimusele räägiti ka näiteks ukrainlastele relvaabi andmisest ja sellest, kuidas aidata sõjas maal oma viljatoodangut eksportida.

Pärast Ukraina-arutelu liiguvad peaministrid ja presidendid, kelle seas Eestit esindab valitsusjuht Kaja Kallas, õhtusöögile. Seal on jutuks võimalused, kuidas saaks luua uusi koostöö- ja aruteluvõimalusi ELi ja teiste samameelsete Euroopa riikide vahel.

Ülemkogu jätkub homme. Üks olulisemaid homseid arutelusid puudutab üle ühenduse kappavat ja inimesi raskustesse viivat inflatsiooni. Selle kõrval tuleb liidrite tasemel otsus, et peagi saab euroala Horvaatia näol uue liikme, ning arutatakse taas ka seda, kuidas Türgi kimbutab oma ELi kuuluvaid naabreid Kreekat ja Küprost.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles