Iraan: EL-i välispoliitikajuht Borrell väisab täna Teherani

Copy
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell.
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell. Foto: Johanna Geron / REUTERS / Scanpix

Iraani teatel külastab Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell täna Teherani, et arutada 2015. aasta tuumaleppe taastamist.

«Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell väisab reede õhtul Teherani, et kohtuda Iraani välisministri Hossein Amir-Abdollahiani ja teiste ametnikega,» ütles välisministeeriumi kõneisik Saeed Khatibzadeh.

Ta märkis, et visiit on osa Iraani ja Euroopa Liidu konsultatsioonidest ja arutusele tulevad nii kahepoolsed suhted kui rahvusvahelised küsimused, sealhulgas Viinis peetavad läbirääkimised tuumaleppe taastamise ja sanktsioonide tühistamise üle.

Amir-Abdollahian avaldas sel nädalal lootust, et läbirääkimised võivad veel vilja kanda.

Aprillis alanud kõneluste eesmärk on tuua leppesse tagasi Ühendriigid, kes sellest 2018. aastal ühepoolselt välja astusid. Lepe näeb ette Teherani tuumaprogrammi piiramist, vastutasuks sanktsioonide tühistamisele.

Läbirääkimised on olnud alates märtsist soikus Teherani ja Washingtoni erimeelsuste tõttu, sealhulgas Iraani nõudmine, et USA terrorinimekirjast kantaks maha islamivabariigi revolutsioonikaart.

Amir-Abdollahian ütles kolmapäeval, et Iraan võtab kokkuleppeni jõudmist tõsiselt.

«Tuumakõneluste rong on jõudnud lõpusirgel keeruliste peatusteni,» rääkis ta.

Euroopa Liidu koordinaator Enrique Mora postitas kolmapäeval Twitterisse pildi endast koos Borrelli ja USA läbirääkija Robert Malley'ga, kes olla kinnitanud USA pühendumust leppesse naasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles