Bulgaaria parlament kiitis heaks Põhja-Makedoonia veto tühistamise

Copy
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel (vasakul) tervitas reedel Büsselis Bulgaaria peaministrit Kiril Petkovit.
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel (vasakul) tervitas reedel Büsselis Bulgaaria peaministrit Kiril Petkovit. Foto: Olivier Matthys / AP / Scanpix

Bulgaaria parlament kiitis reedel heaks veto tühistamise naaberriigi Põhja-Makedoonia suhtes, mis takistas sel alustamast läbirääkimisi Euroopa Liiduga ühinemiseks.

«Otsus võeti vastu 170 poolthäälega, 37 oli vastu ja 21 jäi erapooletuks,» ütles parlamendi asespiiker Atanas Atanasov.

Ettepaneku kohaselt peaks valitsus tühistama veto läbirääkimiste alustamisele, kui Euroopa Liit tagab, et Põhja-Makedoonia täidab Bulgaaria nõudmised kauaste ajalooliste ja keeleliste vaidluste osas.

Otsus näeb ette, et Põhja-Makedoonia peab lisama bulgaarlased oma põhiseadusesse «võrdselt teiste rahvastega», allkirjastama kahepoolse protokolli, «rakendama tõhusalt» 2017. aasta protokolli sõpruse, heanaaberiklikkuse ja koostöö kohta ning lõpetama vihakõne.

«Lõpuks on meie huvides, et Lääne-Balkani maad, Põhja-Makedoonia ja Albaania, saaksid EL-iga liitumise perspektiivi,» ütles eelnõu esitanud parempoolse erakonna Demoraatlik Bulgaaria kaasesimees Hristo Ivanov parlamendi arutelu ajal.

«Tänane otsus lubab meil siduda oma nõudmised Euroopa põhiväärtuste ja standarditega,» lisas ta, kutsudes erakondi «mitte magama maha head võimalust» lahendada küsimus enne Prantsusmaa EL-i eeistumise lõppu 30. juunil.

«Teadkem, et me teeme õiget asja... Tugevaim survevahend on läbirääkimiste protsess ise,» ütles Ivanov, lisades, et Bulgaaria suudab kõneluste ajal oma huvisid paremini kaitsta.

Kompromissile avaldas poolehoidu ka Bulgaaria peaminister Kiril Petkov, kes on olnud silmitsi kasvava survega EL-i riikidelt ja madala toetusega kodumaal. Hääletuse eel ütles ta, et valitsus tühistab veto, kui parlament sellele rohelist tuld näitab.

Petkovi lepitav toon Skopje suunal oli üks põhjuseid, miks valitsuskoalitsioonist lahkus sel kuul eliidivastane partei ITN, viies valitsuse lagunemiseni.

Eelnõu heakskiitmise tegi võimalikuks aga meelemuutus konservatiivses parteis GERB, mille valitsus 2020. aastal veto kehtestas, ja toetus opositsioonierakonnalt MRF, mis esindab türgikeelset vähemust.

Mõlemad parteid hääletasid ettepanku poolt, samas kui rahvuslik Vazrazhdane ja eliidivastane ITN sarjasid seda ja hääletasid vastu. Sotsialistlik BSP jäi erapooletuks.

Petkov ütles neljapäeva õhtul Brüsselis, et valitsus võib veto tühistamise parlamendi heakskiidu korral «suhteliselt kiiresti kinnitada».

Otsus ei too aga Põhja-Makedooniat EL-iga liitumisele kuigivõrd palju lähemale, kuna Bulgaaria seadusandjad tõotasid vaidlusaluseid seisukohti kaitsta ja olla valmis veto vajadusel taaskehtestama.

Nii märgiti parlamendi otsuses, et «mitte miskit Põhja-Makedoonia liitumisprotsessis ei saa tõlgendada Bulgaaria poolse tunnustusena »makedoonia keele« olemasolule».

Nimelt peab Bulgaaria makedoonia keelt bulgaaria keele murdeks.

Lootusrikas polnud ka Põhja-Makedoonia peaminister Dimitar Kovačevski, kes ütles, et ettepanek on «praegusel kujul vastuvõetamatu».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles