Arktikas avastati esimene linnugripi juhtum

Copy
Õhuvõte telekommunikatsioonikuplitest KSAT, mis paiknevad Teravmägede pealinna Longyearbyeni lähistel.
Õhuvõte telekommunikatsioonikuplitest KSAT, mis paiknevad Teravmägede pealinna Longyearbyeni lähistel. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / Scanpix

Norra võimud avastasid esimese linnugripijuhtumi põhjapoolusest umbes tuhande kilomeetri kaugusele jäävas Svalbardis ehk Teravmägedel, vallandades seeläbi mure, et viirus võib levida edasi teistelegi linnuliikidele Maa ühes kaugeimas ja raskemini ligipääsetavas piirkonnas.

Kõrgpatogeenset linnugrippi (HPAI) täheldati sel kuul ühel polaarkajakal, mis leiti surnuna saarestiku pealinnas Longyearbyenis, teatas kuberneri büroo neljapäeval avalduses.

«HPAI avastamine on murettekitav, sest terve rida haavatavaid metsikuid linnupopulatsioone muneb ja haub suvel seal saarestikus,» ütles Norra veterinaariainstituudi ametnik Knut Madslien avalduses.

«Kaljudele kogunevad liigid on veel eriti suures hädaohus, kui linnugripp neisse linnukolooniatesse satub,» lisas ta.

Kuberneri büroo kohaselt peab insituut tõenäoliseks, et tegu on «esmakordse juhtumiga, mil viirust on Arktikas avastatud».

Teravmäed asuvad poolel teel Norra maismaa ja Põhjapooluse vahel.

Linnugripi juhtumeid on varemalt tuvastatud Euroopa põhjaosas, seal hulgas kaugemal polaarjoonest, ent kuni selle ajani mitte kunagi niivõrd kaugel põhjalaiusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles