Biden lubas seista abordiõiguse eest (1)

Copy
USA president Joe Biden pidas reedel Valges Majas kõne pärast ülemkohtu häältega 6-3 langetatud abordiotsust, millega võeti naistelt põhiseaduslik kaitse otsustada ise oma keha üle.
USA president Joe Biden pidas reedel Valges Majas kõne pärast ülemkohtu häältega 6-3 langetatud abordiotsust, millega võeti naistelt põhiseaduslik kaitse otsustada ise oma keha üle. Foto: Andrew Harnik / AP / Scanpix

USA president Joe Biden ütles reedel vastuseks ülemkohtu ülimalt vastuolulisele otsusele tühistada pea pool sajandit kehtinud põhiseaduslik kaitse naistele otsustada ise oma keha üle, et selles riigis elavate naiste tervis ja elu on ohus ning et ta seisab seaduslike võimaluste piires abordiõiguse eest.

«Tegu on kurva päevaga kohtu jaoks ja riigi jaoks,» vahendas telekanal CNN Valges Majas kõnelenud Bideni sõnu.

Valge Maja on oodanud otsust ja valmistanud ette samme, kuidas siit edasi liikuda.

Biden tõi kõnes nimeliselt esile ühe süüdlasena vabariiklasest ekspresidendi Donald Trumpi, kes määras oma ametiajal ülemkohtusse kolm konservatiivset kohtunikku. Hääletus läbis ülemkohtu häältega 6-3.

Ilmselgelt on eelseisvatel kongressi vahevalimistel aborditeema üks kesksemaid teemasid.

President ütles, et võitlus ei ole kaugeltki lõppenud ülemkohtu otsusega ning kutsus kongressi võtma vastu seadust, mis muudaks Roe v Wade'i kaasuse seaduseks. Ent paraku ei ole demokraatidel hetkel piisavalt hääli senatis, et sellist seadust Bideni lauale saata.

Biden ütles varem sel kuul, et kui ülemkohus tühistab Roe v Wade'i kaasuse, siis tekitaks see «minirevolutsiooni» ning saadaks paljud ameeriklased valimisurnide juurde vabariiklasi kongressist välja hääletama.

Kohus tühistas märgilise 1973. aasta kaasuse Roe vs Wade, mis pidas pühaks naise õigust otsustada abordi üle ning andis osariikidele loa ise otsustada, kas lubada või keelata vastavat protseduuri.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles