USA-s kiideti heaks viimaste kümnendite esimene relvakontrolliseadus

Copy
USA ülemkohtu hoone Washingtonis.
USA ülemkohtu hoone Washingtonis. Foto: MICHAEL REYNOLDS/SCANPIX

USA seadusandjad murdsid reedel aastakümneid kestnud ummikseisu tulirelvade kontrolli vallas, võttes vastu esimesed olulised ohutusnõuded pea 30 aasta jooksul.

Vaid vähem kui 24 tundi varem oli ülemkohus relvakandmisõigust kinnitanud.

Tulirelvi puudutavad reeglid on proovikivi nii konservatiivide kui ka liberaalide jaoks Ühendriikides, kus mitmed massitulistamised on viimastel aastatel need riigi sisepoliitika keskseks teemaks muutnud.

Demokraatide juhitud esindajatekoda hääletas senati relvaseaduse kinnitamise poolt, mis – ehkki mõõdukas – on esimene oluline tulirelvi reguleeriv seadus alates 1994. aastast.

Neliteist vabariiklast trotsisid oma liidrit Kevin McCarthyt, et kiita heaks 80-leheküljeline pakett, millele neljapäeva hilisõhtul andis parteideülese toetuse senat.

USA ülemkohus langetas neljapäeval oma konservatiividest liikmete toel otsuse, mille kohaselt on ameeriklastel võõrandamatu õigus kanda tulirelvi avalikus ruumis, tõkestades osariikide võimaluse piirata inimestel tulirelvade kandmist.

Otsus tühistas New Yorgi osariigi seaduse, mis nõudis tulirelva kandjalt vastavat luba.

Uus kongressi heakskiidu saanud seadus näeb ette täiendavat taustakontrolli alla 21-aastastele relvaostjatele, 11 miljardi dollari suunamist vaimse tervise hoidu ja kahe miljardi dollari suunamist koolide julgeolekusse.

Osariike kutsustakse võtma vastu niinimetatud «punase lipu» seadusi, mis näeksid ette tulirelvade äravõtmist inimestelt, kelles nähakse ohtu.

Samuti sulgeb see niinimetatud «poiss-sõbra seaduselünga», mille kohaselt võisid perevägivallatsejad vältida relvaostukeeldu, kui nad ei olnud oma ohvriga abielus ega koos ei elanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles