Biden sõitis Euroopasse G7 ja NATO tippkohtumistele

Copy
Saksa Baieri liidumaa peaminister Markus Söder tervitab USA presidenti Joe Bidenit Müncheni lennujaamas.
Saksa Baieri liidumaa peaminister Markus Söder tervitab USA presidenti Joe Bidenit Müncheni lennujaamas. Foto: Ronald Wittek / EPA / Scanpix

USA president Joe Biden suundus eile Valgest Majast Euroopasse tööstusriikide ühenduse G7 ja NATO tippkohtumistele, kus loodab tugevdada Lääne liitu Venemaa vastu ja võtta tugevamat positsiooni Hiina suhtes.

Esmalt osaleb Biden Baieri liidumaal Elmau lossis G7 tippkohtumisel, kust võtavad osa ka Suurbritannia, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia ja Jaapani juhid. Järgmisel nädalal suundub ta NATO tippkohtumisele Madridis.

Mõlema kohtumise põhiteemade seas on Venemaa kallaletung Ukrainale, aga ka inflatsioon, majanduslanguse oht ning Hiina ohjeldamine.

Bidenit on kiidetud USA juhtrolli taastamise eest allianssides Euroopa ja Aasia riikidega. Eriti on Atlandi-ülene ühtsus silma paistnud vastuses Venemaa kallaletungile, mis on hõlmanud nii Ukraina relvastamist kui karme majandussanktsioone Moskvale.

Kuid Biden, nagu ka paljud Euroopa liidrid, on silmitsi kasvava survega sanktsioonide kõrvalmõjude tõttu, mille seas on kütusehinna järsk tõus.

Samuti valmistab Bidenil raskusi keeruline sisepoliitiline olukord enne novembris peetavaid vahevalimisi, mis võib kongressi tagasi vabariiklaste kätesse viia.

Ülemkohtu reedene vastuoluline otsus tühistada pool sajandit kehtinud põhiseaduslik kaitse abordiõigusele on avanud riigis uue lahingutandri ning Biden on kutsunud valijaid seadma selle novembris põhiküsimuseks.

Laupäeval enne Euroopasse sõitmist ütles ta, et ülemkohtu otsus on šokeeriv.

«Tean kui valus ja laastav see otsus paljude ameeriklaste jaoks on,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles