Stoltenberg pidas kõnelusi Erdoğaniga, jätkab neid uuel nädalal (2)

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: Olivier Matthys / AP / Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg teatas eile Twitteris, et pidas Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga «häid kõnelusi» Soome ja Rootsi taotluse üle liituda alliansiga.

Stoltenbergi sõnul leppis ta Türgi liidriga kokku, et kõnelusi jätkatakse uuel nädalal Brüsselis ja Madridis.

Soome ja Rootsi delegatsioon on Madridi kutsutud, kuid ei ole veel teada, kas Türgi nõustub seal liitumiskõneluste alustamisega.

Soome delegatsiooni juhib Madridis president Sauli Niinistö. Varem loodeti, et üksmeelne otsus liitumiskõneluste alustamiseks saavutatakse enne Madridi või hiljemalt tippkohtumisel, kuid Niinistö arvas sel nädalal, et lahendus ei pruugi sündida selles ajakavas.

Erdoğan andis eile mõista, et Rootsi soovis NATOga ühineda ei ole edusamme tehtud ja riik peab astuma «konkreetseid samme» Ankara murede lahendamiseks.

Erdoğan ütles telefonivestluses Rootsi peaministrile Magdalena Anderssonile , et «Rootsi peab astuma konkreetseid samme sellistes põhiküsimustes nagu terrorismiga võitlemine», teatas Türgi presidendi kantselei.

Samuti tahab Türgi «näha neis küsimustes siduvaid kohustusi koos konkreetsete ja selgete meetmetega», ütles ta.

Andersson ütles pärast jutuajamist Erdoğaniga, et mõlemad olid ühisel arvamusel, et edasiliikumine selles asjas on tähtis enne Madridi tippkohtumist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles