Soome ja Rootsi liidrid püüavad NATO kohtumise eel Erdoğani veenda

Copy
NATO peakorter Brüsselis tippkohtumise eel.
NATO peakorter Brüsselis tippkohtumise eel. Foto: Olivier Matthys/AP/Scanpix

Soome ja Rootsi liidrid arutavad teisipäeval NATO tippkohtumise algul Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga oma takerdunud pürgimusi alliansiga liituda, teatas täna Helsingi.

«Soome president Sauli Niinistö kohtub homme Madridis Türgi presidendi Erdoğani, Rootsi peaministri Magdalena Anderssoni ja NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga,» teatas Soome presidendi kantselei.

Kantselei lisas, et alliansi tippkohtumisele eelneb esmaspäeval Brüsselis NATO peakorteris kõnelustevoor Soome, Rootsi ja Türgi ametiisikute vahel.

Soome ja Rootsi loobusid Venemaa sissetungi tõttu Ukrainasse aastakümnete pikkusest sõjalise mitteühinemise poliitikast ja taotlesid mais NATO-ga liitumist.

Ankara on tõkestanud Soome ja Rootsi taotluse NATO-ga ühineda ja süüdistab neid turvapaiga pakkumises kurdi äärmuslastele. Lisaks on Türgi president kutsunud Soomet ja Rootsit tühistama 2019. aastal Türgi sõjalise sissetungi tõttu Süürias kehtestatud relvamüügiembargot.

Türgi president andis laupäeval mõista, et Rootsi NATO-ga liitumise taotluses ei ole edu saavutatud ning kutsus Stockholmi astuma Ankara murekohtade leevendamiseks konkreetseid samme.

Türgi ametiisikute sõnul ei pea Ankara NATO tippkohtumist lõpptähtajaks oma vastuväidete lahendamiseks. Presidendi poliitikanõunik Ibrahim Kalin ütles teisipäeval telekanalile HaberTürk, et teisipäevane neljapoolne kohtumine ei tähenda, et kokkulepe on käeulatuses.

«Sellel kohtumisel osalemine ei tähenda, et me taganeme oma positsioonist. Me peame läbirääkimisi. Neil on palju etappe,» ütles Kalin.

Kalini sõnul peavad Soome ja Rootsi tegema oma «seadustes ja põhiseaduses tõsiseid muutusi», mis on suunatud kurdi äärmuslaste vastu.

«Tahame, et näitaksite samasugust muutust PKK ning sellega seotud YPG; PYD-i ja sarnaste struktuuride suhtes,» lisas Kalin, viidates Süürias ja Iraagis tegutsevatele kurdirühmitustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles