KOHALIK VAADE ⟩ Osake Põhja-Aafrikast saab NATO kollektiivkaitse vihmavarju alla (1)

Gregorio García Maestro
Copy
Piiriületuspunkt Maroko ja Hispaaniale kuuluva Ceuta vahel Põhja-Aafrikas.
Piiriületuspunkt Maroko ja Hispaaniale kuuluva Ceuta vahel Põhja-Aafrikas. Foto: FADEL SENNA/AFP/Scanpix

Hispaania välisminister José Manuel Albares tunnistas esimest korda, et kõige suurem oht Hispaania julgeolekule pärineb Euroopa idatiivalt, viidates Venemaa ekspansionistlikule poliitikale ning sõjale Ukrainas. Küll aga on ta ka rõhutanud, et ühtlasi ähvardab Hispaaniat oht lõunatiivalt, ning NATO on Madridi sõnumit kuulda võtnud.

Täna Madridis algaval NATO tippkohtumisel kiidetakse heaks NATO uus strateegiline kontseptsioon, kus tuuaksegi eraldi esile Põhja-Aafrikas asuvad Hispaania enklaavid Ceuta ja Melilla, mis strateegilise kontseptsiooni kohaselt saavad osaks territooriumist, mis kuuluvad NATO kollektiivkaitse artikkel 5 alla.

Kuna 1949. aasta Washingtoni leping näeb ette, et allianss osutab vastastikust sõjalist abi juhul, kui rünnak ühele neist toimub Euroopas või Põhja-Ameerikas, on Hispaania enklaavid Põhja-Aafrikas selle vihmavarju alt välja jäänud.

NATO kollektiivkaitse artikkel hõlmab küll Kanaari saari, ent Ceutat ja Melillat mitte, kuigi mõlemad linnad on kuulunud Hispaania koosseisu vastavalt juba 1580. ja 1497. aastast. See aga on tähendanud, et näiteks Maroko võimaliku rünnaku korral Ceuta või Melilla vastu NATO kollektiivkaitse klausel ei rakenduks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles