Sullivan: Biden ja Xi vestlevad lähinädalatel (1)

Copy
USA president Joe Biden vestlemas Hiina liidri Xi Jinpingiga.
USA president Joe Biden vestlemas Hiina liidri Xi Jinpingiga. Foto: Mandel Ngan/AFP/Scanpix

USA president Joe Biden ja tema Hiina kolleeg Xi Jinping võtavad "lähema paari nädala jooksul" ühendust, ütles täna USA riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan.

«Neil on võimalus järgmise paari nädala jooksul suhelda,» ütles Sullivan ajakirjanikele.

Uut vestlust maailma kahe suurima majanduse juhtide vahel on juba kaua oodatud ajal, mil on kasvanud pinged seoses kaubandusega, Hiina mõõgatäristamisega Taiwani ümber ja survega Pekingile, et too ei aitaks Moskval mööda hiilida lääne sanktsioonidest seoses Ukraina invasiooniga.

Nädal tagasi ütles Biden, et kavatseb «president Xiga vestelda».

«Me pole veel aega paika pannud,» lausus ta, olles paar päeva varem öelnud, et vestlust võib oodata «varsti».

Viimane videokõne kahe riigi liidrite vahel leidis aset 18. märtsil, mil Biden hoiatas Xi'd Ukrainale kallale tunginud Venemaa abistamise eest.

Eelseisva arutelu võtmeküsimuseks on Bideni võimalik otsus tühistada osa eelmise presidendi Donald Trumpi ametiajal kehtestatud tollidest, millega sooviti väidetavalt karistada Hiina ebaausate kaubandustavade eest ja kaitsta USA tootjaid.

See samm oli poliitiliselt populaarne, kuid kuna USA-s on inflatsioon 40 aasta kõrgeim, otsib Biden võimalusi hinnasurve leevendamiseks.

Igasugune otsus peaks tõenäoliselt tulema varsti, kuna osa Trumpi kehtestatud tariifidest aeguvad alates 6. juulist, kui neid ei uuendata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles