KOHALIK VAADE Mündi kaks külge: NATO idatiiva tugevdamisel kerkib esile ebamugav tõde (12)

Vaidas Saldžiūnas
, Ajakirjanik, Vilnius
Copy
Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz koos Leedu presidendi Gitanas Nausedaga külastamas Pabrades paiknevaid Saksa liitlasvägesid.

 
Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz koos Leedu presidendi Gitanas Nausedaga külastamas Pabrades paiknevaid Saksa liitlasvägesid.  Foto: Valda Kalnina/EPA/Scanpix

Eesti riskib kaardilt minema pühkimisega, kui NATO kaitseplaane Venemaa vastu ei uuendata, selgus Eesti peaministri Kaja Kallase avaldusest, mis kõlas üle Baltikumi kui soov, et regiooni paigutataks täiendavalt vägesid. Leedus aga mõistetakse, et see küsimus ei seisa lihtsalt otsustamise taga.

NATO praegune plaan – esmalt kaotada ja pärast vabastada – tähendab, et Tallinna ajalooline kesklinn tehakse maatasa, mistõttu see nn takistustraadi kontseptsioon tegelikult ei tööta.

Kallase sellised sõnad Financial Timesile võivad tõesti näida sünged, isegi apokalüptilised, kuid eraviisiliselt võivad niisugused mõtted kõlada kõigis Baltikumi pealinnades.

Lihtne on ette kujutada ühte nõukogudeaegset kortermajade linnaosa Riias või Vilniuses. Alates Venemaa sissetungist Ukrainasse on nendega samal ajal ehitatud majade kvartalid Ukraina linnades muutnud söestunud ja asustamata rusuhunnikuteks.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles