Uus Prantsuse rahvusassamblee: Macron ja Le Pen ühe katuse all

Copy
Marine Le Pen (esiplaanil).
Marine Le Pen (esiplaanil). Foto: Christophe Ena / AP Photo / SCANPIX

Prantsusmaa parlamendi alamkoda rahvusassamblee alustab valimiste järel täna taas tööd, kui parlamendienamusest ilma jäänud president Emmanuel Macron on jõudnud pisut lähemale stabiilse enamuse tagamisele, vahendab BNS.

Pärast sel kuul toimunud valimisi, kus nii parem- kui ka vasakäärmuslastel õnnestus oma esindatust kasvatada, jäi Macronil parlamendienamusest 37 kohta puudu.

Macroni jaoks kõige paremini partneriks sobivate konservatiivsete vabariiklaste parlamendirühma juht Olivier Marleix seevastu on öelnud, et «meil on täna palju paremaid asju teha, kui end jupikaupa müüa».

Samal ajal on Marleix lisanud, et parlamendiliikmed teevad kodumajapidamiste ostujõudu suurendava seaduseelnõu osas kõik endast oleneva, et valitsusega kokkuleppele jõuda.

Pariisi poliitikateaduste instituudi Sciences Po prfessori Marc Lazari sõnul ei ole värskelt parlamenti jõudnud erakondade huvides sõlmida valitsuse toetamiseks pikaajalisi kokkuleppeid.

Esimestel tööpäevadel valib rahvusassamblee parlamendi esimehe ning komiteede juhid. Eeldatavalt saab Macroni toetavast Yaël Braun-Pivet'st teisipäeval toimuva hääletuse järel esimene rahvusassamblee naisesimees.

Rahvusassamblees vähemalt 15 kohta saavutanud parteid moodustavad ametlikud parlamendifraktsioonid. Juhtivaks opositsiooniparteiks võib rahvusassamblees nüüd kujuneda Marine Le Peni juhitud Rahvusrinne. Kuid kui vasakpoolne valimisliit NUPES jääb ühtseks, siis moodustavad suurima opositsioonijõu nemad.

Otsustavaks tõotab kujuneda järgmine nädal, mil peaminister Élisabeth Borne esitab kõne poliitiliste prioriteetide kohta. Praegu pole veel selge, kas Borne'i kõnele järgneb parlamendis usaldushääletus.

Macron ütles nädalavahetusel AFP-le, et on otsustanud kinnitada oma usaldust Borne'ile ning palub tal jätkata kõnelusi, et leida valitsusele parlamendis liitlasi või vähemalt toetust otsustavate usaldus- ja eelarvehääletuste puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles